Iako se apeliralo da se moratorij na ovrhe produži do daljnjega zbog krize izazvane korona virusom, to se nije dogodilo. Građani su opet blokirani

Od danas je, naime, prestala važiti privremena obustava ovrha koje je Vlada zaustavila na šest mjeseci zbog pandemije.

Neće vas obavijestiti

Tijekom moratorija u evidenciju Fine stiglo je više od 217.000 novih ovršnih prijedloga koji su ovih šest mjeseci bili na čekanju, a iz ureda javnih bilježnika najavljuje se pristizanje još 170.000, koji se uglavnom odnose na komunalne račune, piše 24sata.

Statistika Fine pokazuje da više od polovica blokada otpada na dugove prema bankama.

Svaki građanin može besplatno provjeriti je li kod Fine zaprimljena osnova za plaćanje temeljem koje će biti provedena ovrha na njegovim novčanim sredstvima, i to putem sustava e-Blokade za građane ili u Fininim poslovnicama.

Ako želite provjeriti je li kod javnog bilježnika pokrenut prijedlog za ovrhu, tu informaciju možete dobiti u Javnobilježničkoj komori na broj 01 6065 510.

Ne zna se tko pije

– Preko sustava e-Građani svatko može preko interneta provjeriti je li ovršen. No tu se prikazuje grubi prikaz. Česta zbrka nastaje kad neka tvrtka angažira odvjetnika za pokretanje ovrhe. Preko e-Građanina vidi se da ovrha ide od odvjetničkog ureda, ali ne vidi se tko je poslao ovrhu. Moguće su i obrnute situacije, da se vidi da je ovrhu poslao, primjerice, komunalac, ali on to radi preko odvjetničkog ureda, a to se nekad ne vidi preko e-Građanina i to je problem – protumačio je za 24sata financijski stručnjak za ovrhe i blokade, Igor Škrgatić.

Kako biste zaštitili svoja primanja, a zakon kaže da se ovršiti smije samo četvrtina primanja sve do visine prosječne plaće, morate otvoriti zaštićeni račun. Prema Zakonu, zaštićena je četvrtina plaće, ali ako je ona veća od prosječne plaće, treba znati i to da se može zaplijeniti sve ostalo što je iznad prosječne plaće.

Od ovrhe su pritom zaštićene alimentacije, božićnice i jubilarne naknade, naknade za putne troškove… i to nitko ne smije ovršiti.