Od nedjelje 12. do subote 18. rujna Krapinsko-zagorska županija bit će bogatija za još jedan kulturno-umjetnički program, ‘Suvremeno u Zagorju’.

Riječ je o programu orijentiranom na promociju i prezentaciju domaće i međunarodne suvremene plesne i cirkuske umjetnosti.

Hum, Klanjec, Stubica, Zabok

Tako će u nedjelju, 12. rujna u 18 sati u Humu na Sutli u dvorištu Vetropack Straže Kolektiv Škvadra izvesti predstavu Bazen koja je nastala kao reakcija na rušenje skejterskog poola, bazena u Studentskom centru u Zagrebu. Tematizirajući nestajanje javnih prostora za urbanu kulturu, Bazen istražuje povezanost skejterskih i plesnih tehnika balansiranja i tijela u letu.

Predstavu izvode četiri plesačice Eva Kocić, Marta Habulin, Ema Kani i Margareta Firinger i dva glazbenika, Ivan Marojević i Roko Crnić. Koreografiju i prilagodbu izvedbe u prostor parka potpisuju Ema Crnić i Šimun Stankov.

U utorak, 14. rujna 18 sati na igralištu O.Š. Antuna Mihanovića u Klanjcu svoje akrobatsko-žonglersko umijeće pokazat će Ron Beeri i Itamar Glucksmann iz francuske cirkuske kompanije Lazuz. U predstavi Baktana spajaju se žonglersko izražavanje upravljanjem letećim objektima i akrobatski izraz pokretom, a njihova znatiželja i istraživanje otvaraju put prema izvanrednoj sinergiji. Ova izvedba dio je turneje kompanije Lazuz koja u rujnu, osim u Klanjcu, gostuje u Puli, Splitu, Zagrebu i Beogradu.

Kao dio projekta Cirkus na margini, u četvrtak 16. rujna u 18 sati na igralištu O.Š. Matije Gupca u Gornjoj Stubici autorski projekt Moja smrt i ja izvest će cirkuska umjetnica Petra Najman.  Predstava je nastala kao istraživanje koje je umjetnica započela u lipnju 2020. inspirirana periodom nemogućnosti bavljenja cirkuskim disciplinama zbog slomljene ruke uslijed pada s trapeza. Koristeći cirkusku disciplinu trapez i elemente lutkarstva Petra scenski razvija svoje viđenje smrti.

Popularizacija performerskih estetika

Za kraj u Zabok premijerno stiže poznata predstava Love will tear us apart, plesni solo Petre Hrašćanec, autorski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića. To je prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe, a predstava žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.

Love will tear us apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava za koju je Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu. Izvedba će biti u subotu, 18. rujna u 19 sati na igralištu iza O.Š. Ksavera Šandora Gjalskog pokraj Skate parka.

– Cilj projekta je publici približiti suvremeni ples, pokret i cirkus, te izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i postavljanjem na javne prostore, koji inače nemaju izvedbenu namjenu, doprinijeti otkrivanju i popularizaciji suvremenih performerskih estetika u Krapinsko-zagorskoj županiji – kažu u Udruzi Kućni kolektiv iz Klanjca, koja je i nositelj projekta i organizator programa.

Projekt se realiziraju u suradnji s GOKUL-om  iz Zaboka, Humskom udrugom mladih, udrugom Kajkaviana te umjetničkim organizacijama Škvadra i de facto iz Zagreba, kolektivom ROOM100 iz Splita i zagrebačkim Studiom za suvremeni ples. Projekt sufinanciraju Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec.