Mreža udruga Zagor nastavlja s provedbom projekta #alarmirajse koji preventivno pristupa problematici nasilja među mladima

O vršnjačkom nasilju govorimo kada jedno ili više djece uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Ukoliko je netko više puta nasilan prema istoj osobi s namjerom da je povrijedi, više ne govorimo samo o nasilnom ponašanju, nego o zlostavljanju.

‘Na svako nasilje je potrebno reagirati!’

Kako bi prevenirali nasilje, upozorili i upoznali djecu što to nasilje jest te kako na njega reagirati, Mreža udruga Zagor ovim projektom, kroz učenje nenasilnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti i toleranciji, te osvještavanjem šire javnosti o pojavnosti i potrebi zajedničkog preventivnog djelovanja, nastoji probuditi svijet o nenasilnom ponašanju.

Nasilje može biti izravno, primjerice udaranje ili vrijeđanje, te neizravno koje je teže prepoznati. Primjer neizravnog nasilja je isključivanje određenog djeteta iz neke aktivnosti.

U okviru projekta provedena je radionica s volonterima na kojoj su osmišljavali poruke na temu nenasilnog rješavanja sukoba i prevencije nasilja, napravljen je redizajn edukativnog letka koji sadrži informacije o oblicima nasilja, kako reagirati na nasilje te brojeve telefona gdje potražiti podršku i pomoć.

‘Prepoznaj i reagiraj na nasilje!’

Projekt je počeo 1. lipnja 2020. i trajat će do 31. svibnja 2021. Provodi se u partnerstvu s Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije, Centrom za socijalnu skrb Krapina – Obiteljski centar, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Krapina, Srednjom školom Konjščina, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Krapinsko-zagorskom županijom.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 95.000,00 kuna.