Uz Međunarodni dan prava djeteta Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo je nagrade zaslužnima za promicanje prava djeteta

Nagradu za životno djelo dobila je Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i predsjednica Društva Naša djeca Zabok.

‘Nagrada me posebno dirnula’

Rad ove Zabočanke desetljećima je poznat u javnosti, a posebno zalaganje i borba za dječja prava. Zato joj je i ministar Josip Aladrović uručio Nagradu za životno djelo na prijedlog Krapinsko-zagorske županije.

– Ovo je izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo – naglasio je ministar Aladrović.

Nagrađena Sonja Borovčak još je u 4. sazivu Sabora bila inicijatorica donošenja Zakona o pravobranitelju za djecu (Foto: mrosp.gov.hr)

Nagrađena Sonja Borovčak za Ni Zagorje malo rekla je kako je tek sada svjesna što je, zapravo, unazad više od 30 godina napravila u borbi za prava djeteta. Ova ju je Nagrada, kaže, potaknula da se sjeti tog dugog razdoblja u svom životu.

‘Djecu treba uključiti u reformu školstva’

– To je čast, ali i obveza. Uvijek sam govorila i uvijek ću naglašavati kako je važno što djeca misle. Djeca često imaju bolje prijedloge od nas i zato ih trebamo slušati i uvažavati njihovo mišljenje – kaže Borovčak.

– Posebno me je dirnula ova Nagrada, a posvećujem je svima koji se bore za dječja prava – naglasila je i zaključila: ‘Sve ono što sam radila, radila sam sa srcem’.

S radom na promociji prava djeteta i borbi za dječja prava, naravno, neće stati. Kaže da je puno situacija u koje bi se trebalo uključiti djecu, da kažu svoje mišljenje, što ona žele i što trebaju.

– Stalno se govori o reformi školstva, a da djecu nitko ništa ne pita. Baš bi tu djecu trebalo uključiti i njih pitati što bi oni htjeli – rekla je Borovčak.

Poznavajući je, uključivanje djece u reformu školstva mogao bi biti idući projekt društava Naša djeca.