Javna događanja, pa i svadbe, bit će dopuštena samo do 22 sata. U Varaždinskoj županiji zatvaraju se ugostiteljski objekti

Kako doznaje 24sata, nakon sastanka parlamentarne većine, nove mjere za suzbijanje širenja korona virusa u Hrvatskoj bi na snazi trebale biti ili od sutra ili od ponedjeljka.

Sjever Hrvatske najkritičniji

Odluka se očekuje tijekom dana, a nove mjere uključuju i sprovode. Na njima će uskoro morati biti manje od 25 ljudi. Na vratima trgovina će morati biti istaknuto koliko ljudi smije biti unutra. Privatne zabave ‘padaju’ s 15 na 10 ljudi. Sportska natjecanja će se održavati bez gledatelja. Javna događanja, pa i svadbe, će trajati najkasnije do 22 sata.

Prema neslužbenim informacijama, raspravljalo se i o obustavi rada noćnih barova. Stiže i zabrana prodaje alkohola od 22 do šest ujutro. U Varaždinskoj županiji se zatvaraju ugostiteljski i sportski objekti.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao je da je situacija postala sve zahtjevnija.

– Nove odluke su pripremljene. Sigurno je da će se smanjivati brojevi i da će sve biti rigoroznije – rekao je Trut.

Škole se ne zatvaraju

Kad je riječ o Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gdje je stanje alarmantno, rekao je da su odluke za Varaždinsku županiju pripremljene i da će tijekom dana biti potpisane.

– Mjere će biti puno rigoroznije. Od zabrane rada, smanjivanja brojeva i puno onih nepotrebnih aktivnosti koje se događaju bit će u sljedeća dva tjedna stavljena na stranu – najavio je Trut.

Što se tiče nastave na daljinu, Trut je rekao kako to nije u ingerenciji Nacionalnog stožera i da su odluku o tome prepustili Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– Kako sam čuo od ministra, nastava na daljinu nije opcija, osim za škole u kojima se dogodi veća zaraza – rekao je.

U četvrtak su zabilježena 3.164 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 17.814. Među njima je 1.944 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 204 pacijenta.