Ne mogu zamisliti život bez glazbe. Imam neopisivu sreću baviti se i živjeti od glazbe i pjevanja. Glazba je moja prva i najveća ljubav

Tako je Barbara Suhodolčan (28) pričala za nizagorjemalo.hr u ožujku 2019. Ništa se od tada nije promijenilo. Ljubav i strast prema pjevanju su isti. Jedino što je Barbara ovih dana punila novinske stupce, naslovnice, duplerice, portale. Mediji su se zainteresirali za nju nakon što je 5. kolovoza na Kninskoj tvrđavi otpjevala Lijepu našu.

Strastveno i veličanstveno

– Bio je to neopisiv osjećaj, neprocjenjivo, veličanstveno – komentirala nam je Barbara nakon nastupa.

Mnogi su se pitali tko je ta mlada, prekrasna žena koju je dopala ovakva čast. Čiji je to glas koji je himnu otpjevao tako strastveno, veličanstveno, s puno emocija? Bio je to glas naše sopranistice, rođene Zagorke iz Krapine.

Čudili su se pritom njenim fotografijama na Facebooku i Instagramu, njenim čestim objavama, mladosti, ljepoti, vrckavosti. Neki su zlurado ljepotu i mladost pokušali ‘odvesti’ u krive vode. U one gdje ‘zagaze’ samoprozvane zvijezde, sponzoruše, kvazi pjevačice, starlete.

Barbara je daleko od toga. I kao osoba i kao školovana pjevačica tri je svjetlosne godine udaljena od tih i takvih. Barbara Suhodolčan je sopranistica. Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. U Glazbenoj školi u Varaždinu maturirala je solo pjevanje kod prof. Blanke Tkalčević te flautu kod prof. Stjepana Levanića. A to što je prekrasna mlada žena, to samo seksisti mogu priču odvesti na blatnjave staze. Kojima Barbara ne hoda niti je ikada hodala.

Mama i tata su sve

Barbara je vesela, vedra, topla, iskrena i vrijedna žena. Do uspjeha je došla mrkotrpnim radom i velikim odricanjima.

– Kad sam završila osnovnu školu, morala sam odlučiti kamo ću dalje. Uži izbor su bile jezična i glazbena gimnazija. Što sam ja onakva mala i divlja znala koji je moj pravi put. Tu su roditelji napravili veliki korak i upisali me na flautu i pjevanje u Glazbenu školu u Varaždinu. Prvih mjesec dana sam ih krivila da su mi uništili život i da radim ono što oni žele – ispričala nam je lani.

Barbara je bila iskreno ganuta i zahvalna na pozitivnim komentarima nakon otpjevane himne (Photo: Marin Tironi/PIXSELL)

Na njezinu profesiju, priznala nam je, veliki je utjecaj imao otac Rajko Suhodolčan, zagorski pjevač, skladatelj, tekstopisac i glazbeni producent narodne i zabavne glazbe. Veliku je ulogu odigrala majka Zdenka Flegar Suhodolčan.

– Mama je ona koja je iz sjene spajala sve konce i tu joj moram skinuti kapu. Ona je bila ‘glas naroda’ kad je pjevanje u pitanju. A sve stajlinge, frizure, ponašanje na bini, borbe s tremom, nespavanja, suze… Sve je to ona rješavala i uvijek me smirivala. Do zadnje sekunde prije izlaska na pozornicu stajala bi iza mene i kopčala mi zadnju ukosnicu. Moja mama! Nezamjenjiva! – Barbari je glazba na prvome mjestu, no obitelj je ispred glazbe.

Što je Barbara još rekla o pjevanju, pročitajte u reportaži koju smo objavili lani.

Barbara Suhodolčan: Nema tog trenutka kad meni nije do pjesme