Prijateljstva, suze, smijeh, dijeljenje dobrog i lošeg. Sve je to MIPOS, projekt ‘Mi pomažemo starijima’

S prvim danom travnja započeo je MIPOS II, projekt u kojem su 53 žene dobile posao. Gerontodomaćicama je jučer bio prvi radni dan. Neke od njih već su radile u prvom MIPOS-u, nekima je ovo prvo takvo iskustvo.

Mnogo više od gerontodomaćice

I kod jednih i kod drugih uzbuđenje je bilo itekako prisutno. Svi su oni jedva čekali da ponovno dođu njihove gerontodomaćice, koje su im mnogo više od toga.

– Prvi dan imali smo, zapravo, upoznavanje korisnika i žena budući su nam se neki korisnici promijenili. Teško je opisati oduševljenje koje je nastalo kada su se na njihovim vratima pojavile gerontodomaćice. Rekli su nam da im je to najveći dar u ovo predblagdansko, uskrsno vrijeme – kaže Tina Herceg iz Gradskog društva Crvenog križa Zabok, koja je i koordinatorica na projektu.

Kvaliteta života korisnika znatno će se poboljšati uz pomoć zaposlenih žena, gerontodomaćica

Jedan o partnera je i Udruga invalida Bedekovčina. Predsjednik Dragutin Burek kaže da su i žene, koje su dobile posao, i korisnici jedva čekali da projekt krene u praksi.

– Ovo je izuzetno važan projekt koji mnogo znači korisnicima, ali i ženama koje se zaposle. To su žene koje su možda mislile da više za njih neće biti prilike za rad, za zaradu. I onda je došao projekt MIPOS i pokazao im da se misli i na njih – istaknuo je Burek.

MIPOS, više od pomoći

Tatjana Hikec, predsjednica gornjostubičke Udruge Lipin cviet, također partnera na projektu, kaže da su korisnici jedva dočekali svoje gerontodomaćice jer su one, zapravo, već dio njihove obitelji. Zadovoljni su i u Crvenom križu Zlatar.

– Svakodnevno ćemo pružiti pomoć u 45 obitelji, dati im novu svjetlost, darovati im veselije dane, sigurnost i toplinu koja im nedostaje. Izmamiti osmijeh. Brinut ćemo se za njih, pomoći im, bito im pri ruci. S nama u njihove domove dolazi spokojnije vrijeme, jedno ljepše doba njihovih zlatnih godina – poručili su GDCK Zlatar.

Na projektu su zaposlene 53 žene koje će se brinuti o 343 korisnika

– Kvaliteta života korisnika znatno će se poboljšati uz pomoć zaposlenih žena. No, nije to samo pomoć sama po sebi, to je prijateljstvo i druženje – istaknula je Valentina Sviben iz GDCK Donja Stubica, ujedno i koordinatorica na projektu MIPOS II.

‘Ovo nas čini boljim ljudima’

Ponos i sreću što je projekt započeo ne krije ni voditeljica projekta, zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek.

– Ovo je projekt koji je do sada izmamio mnoge suze, donio brojne osmijehe, izgradio prijateljstva i sve nas, koji u njemu sudjelujemo, učinio boljim i suosjećajnijim ljudima. Nakon završetka prvog MIPOS-a, svi smo zazivali njegov nastavak jer smo uočili, već nakon nekoliko tjedana njegova provođenja, koliko je značajan za lokalnu zajednicu – istaknula je Đurek.

Projekt je vrijedan 4.828.660,60 kuna, a nositelj projekta je Grad Zabok. Voditeljica projekta je Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka

– Ovaj projekt jednako mnogo znači i za korisnike, kojima je često dovoljno tek malo razgovora, utjehe i druženja, ali i za žene koje osim što se zapošljavaju, dobivaju i plaćeno osposobljavanje – dodala je.

Ovaj put žene će se osposobljavati i za dadilje i kuharice. Kroz MIPOS II zapošljavaju se 53 žene koje će se brinuti o 343 korisnika. Projekt je vrijedan 4.828.660,60 kuna, a nositelj projekta je Grad Zabok. Partneri u provedbi su Gradovi Donja Stubica, Zlatar, Oroslavje, Općine Bedekovčina, Budinščina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Zlatar Bistrica, te Hrvatski Crveni križ, Gradska društva Crvenog križa Zabok, Donja Stubica i Zlatar, potom Centar za socijalnu skrb Zabok, Donja Stubica i Zlatar, te Udruga invalida Bedekovičina, Gornjostubička udruga Lipin cviet i HZZO Područni ured Krapina.