Hrvatski policajci uspješno su odradili 28. Brajnikov memorijal u Sloveniji, Marš razuma, volje i moći.

U dva dana natjecanja prošli su više od 120 kilometara. Odrađivali su etape plivanja u Bledskom jezeru, brdskog bicikliranja, planinarenja, veslanja, prelaska preko rijeke Save, gađanja iz malokalibarske puške…

Trpi i uživaj kroz 120 kilometara

Hrvatsku su predstavljala dva tima, Alfa (Luka Špehar IJP Zlatar, Petar Conjar IJP Varaždin, Nikola Slatina UPPS, Petar Volarević IJP Dubrovnik) i mješoviti tim Delta (Nikolina Kuvačić PU istarska, Marko Jelkić JSIP Osijek, Sandro Šlogar IJP Zlatar, Krunoslav Ivanušec IJP Zlatar).

Hrvatski tim Alfa, tri Zagorca i Metkovčanin sjajno su odradili sve etape natjecanja (Photo: Ni Zagorje malo)

Pobjednici ovogodišnjeg memorijala su slovenski specijalci, iznimno uigrani, sinkronizirani i spremni momci. Kako je to bilo timsko, a ne pojedinačno natjecanje, nitko se nije mogao izdvojiti i u cilj ući sam. Cijeli je tim u cilju morao biti gotovo u isto vrijeme, s tek 15-ak sekundi razlike. MUP-ov Alfa tim ove je godine osvojio peto mjesto, dok je Delta zadaće odradila s ukupnim 21. mjestom. No, etapno su bili prvi u veslanju.

U dva tima bilo je čak šest Zagoraca, od kojih u Delti dva (Photo: Ni Zagorje malo)

Hrvatski policajci bili su jedini gosti iz druge države na Brajnikovom memorijalu koji se održava u spomen na jednu od najtežih nesreća u povijesti gorskog spašavanja u Sloveniji, 10. lipnja 1997. Tada je spletom nesretnih okolnosti poginulo pet iskusnih spašavatelja.

Na jučerašnjem zatvaranju memorijala bila je i slovenska ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar. Hrvatskim je policajcima dodijelila prigodne nagrade, zahvalila im što su se i ove godine odazvali, rekla im da su sjajni te da joj je izuzetno drago što su došli u Sloveniju. Posebno ih je došla pozdraviti i fotografirati se s njima te se neformalno podružila. Naši su je policajci pozvali na ljetovanje u Hrvatsku, a Petar Volarević Pećo na krajnji jug da proba kremšnite njegove bake.

Ministrica unutarnjih poslova Slovenije Tatjana Bobnar najavila je dolazak na ljetovanje u Hrvatsku (Photo: Ni Zagorje malo)

– Doći ću u Dalmaciju – najavila je ministrica, a slovenski kolege u Hrvatskoj će biti gosti na ovogodišnjem natjecanju za Naj policajca u rujnu, na 4. Memorijalu Šimo Đamić.