Edukacije, psihosocijalna pomoć, pomoć u učenju za udomljenu djecu i djecu iz obitelji u socijalnom riziku… To je tek mali dio aktivnosti Udruge udomitelja Nada iz Ivanca.

Udruga Nada jedina je na području Varaždinske županije koja pruža sveobuhvatnu podršku udomiteljskim obiteljima, njihovim korisnicima, ali i obiteljima u socijalnom riziku iz lokalne zajednice.

Pomoć pri učenju

O udomljavanju kao takvom zna se osnovno, pa se mnogi neupućeni pitaju i čemu uopće služi neka udruga udomitelja. Posebno jer broj udomiteljskih obitelji pada iz godine u godinu, a potrebe su se veće.

No, kad se zagrebe ispod površine vidi se da rad takve udruge obuhvaća cijeli niz aktivnosti i ozbiljnih i ležernih, sve s ciljem poboljšanja kvalitete života udomiteljskih obitelji i njihovih korisnika. Udruga udomitelja Nada iz Ivanca jedina je udruga na području Varaždinske županije koja pruža sveobuhvatnu podršku udomiteljskim obiteljima, njihovim korisnicima, ali i obiteljima u socijalnom riziku iz lokalne zajednice, prevenirajući na taj način izdvajanje djece iz obitelji.

Asistentice razgovaraju s djecom o onome što ih muči, što teško dijele s nekime, čega se srame (Photo: Udruga Nada)

– Udruga stoji na raspolaganju obiteljima i korisnicima za razne upite i potrebe, organizira edukacije i susrete za udomitelje i roditelje, pruža psihosocijalnu pomoć, ali i pomoć u učenju za udomljenu djecu i djecu iz obitelji u socijalnom riziku – kažu u Nadi.

U svojem radu Udruga se susreće pretežno s djecom s teškoćama u učenju i s onima koja se ne snalaze zbog teških okolnosti odrastanja. Stoga asistentice u Udruzi rade s njima individualno, prilagođavajući se potrebama svakog od njih.

Za lakši psihosocijalni razvoj

– Jedna od aktivnosti je i program učenja kroz koji godišnje prođe i 30-ero djece, većinom osnovnoškolaca. S većinom djece se radi svaki dan, s nekima nekoliko puta tjedno. Mjesečno asistentice u Udruzi odrade i do 250 sati učenja s djecom – govore u Udruzi.

No, kažu, nije to samo puko učenje. Asistentice su tu za razgovor s djecom o onome što ih muči, što teško dijele s nekime, čega se srame. Raspravljaju kako se pristojno i odgovorno ponašati prema drugima, prate i pohvaljuju svaki napredak koji djeca dosegnu.

Mjesečno asistentice u Udruzi odrade i do 250 sati učenja s djecom (Photo: Udruga Nada)

– Taj odgojni aspekt rada s djecom pogoduje njihovom psihosocijalnom razvoju, nastavku i napretku u redovnom školovanju, kao i šansama u pronalasku željenog zaposlenja kasnije -pojašnjavaju.

Organiziraju i izlete i ljetovanja za udomljenu djecu i onu iz rizičnih obitelji. Većem broju djece je to, nažalost, jedina prilika da odu nekoliko dana na more ili jednodnevni izlet. Svaki se mjesec održavaju kreativne, rekreativne, edukativne radionice, druženja, na kojima nikad ne nedostaje djece i veselja. Takvih je izleta, radionica i druženja bilo 70-ak u posljednje tri godine. A u svim su tim aktivnostima redovito uključena djeca iz lokalne zajednice.

Osnaživanje djece i obitelji

Osim učiteljica, u Udruzi je dostupna i psihologinja i djeci i odraslima, kako bi pružila psihosocijalnu pomoć i podršku. Psihologinja, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, redovno obilazi obitelji u socijalnom riziku, te podrškom i razgovorima pomaže u rješavanju aktualnih problema u obitelji. Primjerice, savjetovanje u vezi prehrane, rad na komunikaciji između roditelja i djeteta, da se bolje čuju i razumiju, kako steći navike učenja i bolje rasporediti obaveze kroz dan…

U posljednje tri godine organizirali su 70-ak izleta, radionica i druženja (Photo: Udruga Nada)

– Trenutno je u programu sedam takvih obitelji. Psihologinja, osim osnaživanja djece i obitelji, pomaže u komunikaciji s institucijama kako bi ostvarili socijalna prava za koja ni ne znaju da ih imaju na raspolaganju, odlasku liječnicima, savjetovanju u pronalasku posla i komunikaciji s kolegama, slaganje prioriteta, radnih navika. Nema ljepšeg nego kad izvješća nadležnih službi pokažu da je neka obitelj stekla uvjete i sigurnost, pa takva podrška više i nije potrebna – zaključuju u Udruzi.

Sav taj trud je prepoznalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i jedinice lokalne samouprave koje prate Udrugu u njezinu radu i aktivnostima. A sve s ciljem pomoći udomljenoj djeci i onoj iz obitelju u socijalnom riziku, da postanu samostalni i odgovorni članovi društva, a ne da ih se izolira i stigmatizira.