Dvije lovačke puške i pištolj naslijedio je Grad nakon smrti sumještanina čija se rodbina odrekla nasljedstva.

Imovina je to koja nema veliku vrijednost, ali za Grad predstavlja problem. Oružje ne mogu zadržati, jer za to nemaju zakonske mogućnosti, niti im je ono potrebno. Tako su im s ostavštinom, zapravo, samo nametnuti financijski izdaci iz proračuna.

‘Trošimo i novac i ljude’

Nakon ostavinske rasprave naslijedili su PA pušku s glatkom cijevi, MAROCCHI – ATA, A12 Sporter, tv. broj: 05/795, kalibra 12/76, pušku s glatkim cijevima, TOZ M63 (H-DB), tv. broj: X12313-65, kalibar 16/70 i pištolj Crvena zastava M88 A, tv. broj: 28567, kalibra 9 mm Para. Kako bi zaštitili gradsku imovinu od moguće naplate dugova pokojnika, oružje prodaju javnim natječajem.

– Smatramo da su gradovi i općine stavljeni u nepovoljniji položaj odredbama važećeg Zakona o nasljeđivanju u odnosu na nasljednike, s obzirom da se nasljednici mogu odreći imovine pokojnika dok mi ne možemo. U gotovo svim slučajevima nasljeđivanja ošasne imovine postoje određena dugovanja pokojnika, što za Grad predstavlja dodatne financijske troškove, ali i troškove ljudskih resursa jer moramo zaštititi imovinu Grada od eventualnih naplata dugovanja terećenjem proračunskih sredstava – komentirali su nam u Gradu slučaj s nasljeđivanjem oružja, ali i probleme koje im je nasljedstvo donijelo.

Ošasna imovina je imovina bez nasljednika, odnosno ostavina koja nema nasljednika i u čijem slučaju prelazi na općinu ili grad, koji time dobivaju jednak položaj kao da su ostaviteljevi nasljednici. Članak 20. Zakona o nasljeđivanju definira kako ostaviteljeve nekretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad na čijem se području nalaze, a pokretnine i s njima izjednačena prava prelaze na općinu, odnosno grad gdje je ostavitelj u trenutku smrti imao prebivalište u Hrvatskoj.

– Odluku o prodaji oružja temeljili smo, prije svega, na tendenciji za namirenjem troškova koje je Grad imao prilikom rješavanja pravnih pitanja predmetne ošasne imovine, ali i nemogućnosti držanja oružja kao takvog sukladno zakonskim odredbama – dodali su iz Grada Pregrade.

Troškovi veći od vrijednosti ostavine

Da bi prodali oružje, morali su platiti ovlaštenog procjenitelja koji je za tri komada oružja procijenio da vrijede 1.000,00 eura/7.534,50 kuna. Iz proračuna su morali platiti i objavu javnog natječaja u kojem je naglašeno da se oružje prodaje po principu viđeno – kupljeno, a pohranjeno je u Policijskoj postaji u Krapini.

Nedavno je sličan problem s nasljedstvom imao i Grad Zabok. U tri kruga javnog natječaja prodavali su nasljeđenu Opel Astru, staru 22 godine, nerigistriranu. U orvome krugu cijena je bila 7.296,25 kuna, u trećemu upola manje, 3.648,13 kuna. Za stari auto nije bilo zainteresiranih kupaca, pa su ga na koncu prodali tvrtki koja otkupljuje i zbrinjava automobile na autootpadima.

Mnoge se jedinice lokalne samouprave bore s takvim nasljedstvima. Općine i gradovi nemaju izbora i moraju prihvatiti pravne posljedice, pa tako su i kao zakonski nasljednici odgovorni za ostaviteljeve dugove. Srećom, samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.