U prodavaonicama Trgocentra Zabok na policama imaju u ponudi šećer isključivo u pakiranju od pola kilograma. Cijena mu je 0,83 eura/6,25 kuna.

Gotovo tri i pol mjeseca Trgocentar je prodavao kilogram šećera za 12,50 kuna/1,66 eura umjesto dopuštenih 7,99 kuna/1,06 eura po kilogramu. No, bili su domišljati. Šećer su prepakirali u ambalažu od 500 grama i prodavali ga za 6,25 kuna/0,83 eura.

Politika podvale

Ovo malo pakiranje, svjedoče nam prodavači i kupci, u prodaju su stavili nakon što je Vlada u rujnu prošle godine ograničila cijenu na 7,99 kuna za kilogram. U nekim je prodavaonicama šećera nestalo s polica, u Trgocentru su se domislili i police napunili s pakiranjima od 500 grama koje prodaju za 6,25 kuna, što je bilo tek za 1,74 kune manje nego što je smio koštati kilogram.

Šećer u ambalaži od 500 grama za Trgocentar pakira Šafram (Photo: Ni Zagorje malo)

Bijeli kristal šećer, koji dolazi iz Češke, za Trgocentar pakira tvrtka Šafram koja u svojoj ponudi ni nema bijeli kristal šećer već samo šećer u prahu i vanilin šećer. Stalni kupci ljuti su na ovu, kako su je nazvali, politiku podvale.

– Kad jedno vrijeme nije bilo šećera, u Trgocentru ga je bilo. Ali onda šok, donijela sam doma pola kilograma, a platila kao da je pakiranje od kilograma. Kad sam kupovala, uopće nisam primijetila da je pakiranje upola manje. To stvarno nije korektno – požalila nam se čitateljica.

Cijena za pola kilograma nije regulirana!?

Nakon što je kunu zamijenio euro u Trgocentru nisu povisili cijenu šećera, ostala je na razini od lani, 6,25 kuna odnosno 0,83 eura. Ali za isto pakiranje, ono od pola kilograma. U neslužbenom razgovoru s inspektorima, koji su kontrolirali zaštićene cijene nekih proizvoda, rečeno nam je kako su s cijenom šećera u Trgocentru upoznati, ali su nemoćni jer je Vlada lani u svojoj Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda regulirala samo da ‘bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu’. Odlukom, kažu nam, nisu regulirali cijenu za pola kilograma (?!).

– Ovdje se radi samo o nepoštenoj trgovačkoj praksi – neslužbeno nam je pojasnila državna inspektorica.

Sada je, doduše, izmijenjena Vladina odluka i šećer je poskupio. Najviša dopuštena cijena za kilogram je 1,33 eura umjesto dosadašnjih 1,06. U Trgocentru do 16. siječnja, kada smo kupili pakiranje od pola kilograma, nisu mijenjali cijenu. Ona je i dalje na taj dan bila 0,83 eura/6,25 kuna. Poslali smo im upit, ali nam na njega još nisu odgovorili. Između ostalog, pitali smo ih nije li ovakvo izigravanje kupaca zapravo ogledni primjerak nepoštene trgovačke prakse.

‘Pitajte Ministarstvo gospodarstva’

Dobili smo odgovor Državnog inspektorata. Nisu konkretno odgovorili krši li Trgocentar Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda. Uputili su nas u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Iako Šafram u svojoj prodaji ne nudi kristal šećer, za Trgocentar su ga pakirali, a dolazi iz Češke (Photo: Ni Zagorje malo)

– Sukladno tumačenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji je stručni nositelj izrade predmetne Odluke, bijeli kristalni šećer po kilogramu podrazumijeva bijeli kristali sipki šećer u pakiranja od jednog do pet kilograma, bez ikakvih dodataka aroma. Cijena je određena po kilogramu te se za pakiranja od jednog do pet kilograma preračunava količina puta cijena određena Odlukom – službeni je odgovor Državnog inspektorata u kojem su nas uputili da se za konkretan slučaj i daljnje tumačenje odredbi Odluke obratimo Ministarstvu gospodarstva.

I nakon što je Vlada novom Odredbom povisila najvišu dopuštenu cijenu šećera na 1,33 eura za kilogram, on je u Trgocentru i dalje skuplji jer ćete za dva pakiranja od po pola kilograma platiti 1,66 eura. Ako u međuvremenu, dok pišemo tekst, nisu povisili cijenu za malo pakiranje.