Direktora Zagorskog vodovoda Marija Mihovilića vijećnici su pozvali na dijalog, no njemu je cijela rasprava bila besmislena.

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Zaboka u utorak je bila zakazana kako bi Mario Mihovilić odgovorio na pitanja je li u nekim dijelovima moguće izmijeniti projekt aglomeracije čiji je nositelj Zagorski vodovod.

Je li moguće išta mijenjati?

Temu su inicirali oporbeni vijećnici na inicijativu mještana Jakuševca, Repovca i Huma Zabočkog. Oni su im se požalili da će zbog lošeg projektiranja nakon radova ostati velika šteta na javnim i privatnim površinama. Petra Vrančića zanimalo je postoji li mogućnost da se dio projekta izmijeni kako se ne bi napravila šteta na imovini, ali i kako bi se svi građani mogli priključiti na novi sustav odvodnje.

– Zašto će se raskopati cesta ako bi trasa mogla ići kroz livadu? Dio kuća se prema sadašnjem projektu neće moći spojiti na kanalizaciju, je li moguće to promijeniti? – pitao je Petar Vrančić (HDZ).

Mihovilić mu je odgovorio da se ništa neće mijenjati i cijelo vrijeme ponavljao samo da za projekt postoje sve dozvole i da bilo kakva promjena ne dolazi u obzir. Vrančić mu je dobacio: ‘Nisam pitao bude li se mijenjalo već može li se mijenjati?’. No, Mihoviliću se nije konkretno odgovaralo na konkretna pitanja, nastavio je po svojem obrascu, u stilu ‘mi imamo sve dozvole i ništa nam ne možete’.

‘Tu smo zbog dva kolektora?’

– Projekt je radila struka, ishodili smo sve dozvole. Zašto moramo imati sjednicu Gradskog vijeća da bismo spojili dva kolektora? – Mihovilić je bio nezadovoljan što je uopće kao direktor javne tvrtke morao doći odgovarati na pitanja vijećnika.

Mihovilić tvrdi i da se EU projekti ne mogu preprojektirati (?!), a gradonačelnik Ivan Hanžek (SDP) je Vrančiću s govornice poručio da bi on, kao visokopozicionirani državni službenik, trebao znati kako funkcioniraju EU projekti.

Na sjednici se posebno iznervirao nezavisni Žarko Ivančić koji se sukobio s predsjednikom Vijeća Dragutinom Črnjevićem koji ga je osumnjičio da mu je rekao da je smeće i želio ga izbaciti sa sjednice

– Nije to kućni biznis – dobacio je Hanžek Vrančiću što je, pak, razljutilo njegovog kolegu Alena Gereka (HDZ).

Tenzije su na sjednici rasle, no ne i želja za rješavanjem problema. Dio vijećnika je šutio (SDP) i nisu se uplitali u raspravu, HDZ-ovi i nezavisni su bili nezadovoljni načinom na koji se Mihovilić i gradonačelnik odnose prema vijećnicima koji zastupaju građane. Upozorili su ih da se mnogi građani neće moći spojiti na sustav odvodnje, ali su i Mihovilić i Hanžek bacili obećanje na stol.

Studije, pumpice i obećanja

– Oni koji se neće moći spojiti gravitacijom, budu pumpicama. Mi ćemo im omogućiti besplatni priključak. Da bi mijenjali projekt treba nam dvije godine za izmjenu i pravomoćne građevne dozvole, to je nemogući posao – rekao je Mihovilić, a Hanžek je obećao da će se sve riješiti.

– Izradit ćemo studiju da vidimo što će struka reći, kako riješiti problem u dijelovima Zaboka koji neće biti obuhvaćeni aglomeracijom. Za izradu studije Grad će izdvojiti sredstva, a onda i za projekt rješavanja tog pitanja u zabočkim naseljima – obećao je gradonačelnik, na što su se oporbeni vijećnici nasmijali.

– Zašto se sili nešto za što unaprijed znamo da neće funkcionirati? Problemi će se tek vidjeti. Zašto se toliko čvrsti i kruti? Pa valjda snosite odgovornost za projekt? – pitao je tijekom sjednice Vrančić.

Službeni podaci o projektu

Projekt aglomeracije, izgradnje sustava prikupljanja i odvodnje Zabok – Zlatar, prema potpisanom ugovoru iz 2018. godine vrijedan je 598.099.185,26 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kuna, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu kao korisniku iznose 321.355.962,44 kuna, što je bio najveći mogući iznos sufinanciranja. Rok za završetak radova je 2023. godina.

Projektom je predviđena izgradnja 167 kilometara novih gravitacijskih kolektora, 4,73 kilometra tlačnih cjevovoda, 60 crpnih stanica, 53 preljeva i ostalih hidrauličkih građevina, 78 prijelaza, 5875 priprema za kućne priključke te sanacija 12,35 kilometra postojećeg kolektora.

Izvor: Zagorski vodovod

Već pri predstavljanju projekta naznačeno je da je izgradnjom sustava predviđeno povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50 na 88 posto, a u aglomeraciji Zlatar s 33 na 79 posto, uključujući i 100-postotno priključenje industrije.