Počeo je 28. Brajnikov memorijal u Sloveniji, Marš razuma, volje i moći, pod krilaticom ‘Trpi i uživaj’.

U dva dana natjecanja ekipe će proći zahtjevne staze i izazove: plivanje, bicikliranje, planinarenje s orijentacijom, pucanje iz malokalibarske puške, veslanje, prelazak preko rijeke… Jutrošnji start počeo je plivanjem u Bledskom jezeru.

Hrvatski Alfa i Delta tim

Ove godine hrvatsku predstavljaju snage podijeljene u dva tima, Alfa i Delta. U timu Alfa zajednički nastupaju Luka Špehar (IJP Zlatar), Petar Conjar (IJP Varaždin), Nikola Slatina (UPPS) i Petar Volarević (IJP Dubrovnik). U mješovitom timu Delta su Nikolina Kuvačić (Sektor krim – policije PU istarske), Marko Jelkić (JSIP Osijek), Sandro Šlogar (IJP Zlatar) i Krunoslav Ivanušec (IJP Zlatar).

Više od 70 kilometara trase natjecatelji trebaju proći prvi dan natjecanja: 700 metara plivanja u Bledskom jezeru, 24 kilometara bicikliranja od Bleda do Hrušice, 11 kilometara planinarenja od Hrušice do planine Zakamnik, nastavljaju drugom turom bicikliranja od Hrušice do Zatrnika, rutom dugom 35 kilometara.

Photo: Ni Zagorje malo

Nakon iscrpljujućeg bicikliranja i planinarenja za kraj današnjeg natjecanja čeka ih pismeni test iz opće kulture i gađanje iz malokalibarske puške. U subotu slijedi novih više od 50 kilometra bicikliranja, planinarenja, veslanja…

Photo: Ni Zagorje malo

Brajnikov memorijal održava se u spomen na jednu od najtežih nesreća u povijesti gorskog spašavanja u Sloveniji 10. lipnja 1997. Tada je na području Okrešelja održana vježba pripadnika Gorske službe spašavanja u kojoj je sudjelovao i policijski helikopter. Nizom spleta nesretnih okolnosti tijekom vježbe u teškoj je nesreći poginulo pet iskusnih spašavatelja, Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič i Boris Mlekuž. Nesreća pod Turskom gorom i gubitak kolege Mitje Brajnika, tadašnjeg načelnika policijskog inspektorata u Kranju, zauvijek su obilježili i slovensku policiju. U spomen na njega, ali i na ostale poginule, 1993. policajac Mitja Brajnik pokrenuo je memorijal pod krilaticom ‘Trpi i uživaj’.