Naša sopranistica Barbara Suhodolčan oduševila je Parižane svojim glasom. Zapjevala je prvo u kafiću i odmah dobila poziv da pjeva u crkvi

U Pariz je išla privatno. Bio je to dar majci Zdenki za rođendan. Trebale su putovati u proljeće, no zbog korone je njihov zajednički izlet bio odgođen. Otišle su krajem kolovoza na pet dana.

Najljepših pet dana

– Bilo je to najljepših najljepših pet dana u mom životu, s mojom mamom – kaže Barbara.

Vidjele su sve što su htjele vidjeti, puno hodale, fino jele, pile dobra vina i shoppingirale. Večer kad su išle pogledati baziliku Sacré-cœur, sjele su u kafić na Montmartru, na istom brdu na kojem se nalazi i bazilika.

Barbara Suhodolčan za majku Zdenku kaže da je nezamjenjiva potpora u njezinoj karijeri (Foto: Privatni album)

– To je jedan izrazito umjetnički dio Pariza, gdje ćete svakih nekoliko metara naići na slikare i glazbenike. Tamo smo imale ‘rendez-vous’ s mojim dugodišnjim prijateljem i njegovom prijateljicom, koji žive u Parizu. U tom slatkom pariškom lokalu svirao je Laurent Attali, pijanist. Prvo lagani jazz, a onda i najpoznatije pjesme slavne Edith Piaf – prepričava nam Barbara.

Počela je kišica, pa su uz čašu vina svi sjedili i promatrali crvene tende montmartrovskih kafića. Kad je počela pjesma La vie en rose, Barbara je počela pjevušiti uz pijanino.

Pariz joj skandirao, mama u suzama

– Pijanist mi je prišao i pitao me želim li nešto s njime izvesti. Naravno da sam pristala. Izveli smo pjesmu na francuskom, Youkali kompozitora Kurta Weilla. Bez probe, bez poznavanja. Svi iz susjednih kafića i restorana su se sjatili pred naš kafić, stajali na kiši i slušali kako zajedno muziciramo. Ja ih nisam ni primijetila, jer sam se skroz uživila u trenutak. Kad sam završila i otvorila oči, svi su stajali ispred, pljeskali i skandirali nam. Ne trebam ni reći koliko sam bila ispunjena i presretna. Mama je bila sva u suzama – oduševljeno priča naša sopranistica iz Krapine.

Pitali su je bi li voljela imati kratki koncert u nedjelju, u crkvi Saint-Germain de Charonne. Samo dva dana kasnije, par sati prije leta za Hrvatsku, imala je potpuno neplanirani koncert i otpjevala cijelu misu na koju je došlo i puno Hrvata.

– Putovanje je bio zaokruženo, nije moglo završiti bolje. Bio je to moj prvi nastup u Francuskoj. Već imam i neke planove za budućnost, tako da ću se sigurno još družiti s Parizom, turistički i umjetničko-poslovno – najavila je.