Frizeri, pedikeri, kozmetičari jedna su od najugroženijih zanimanja u novonastaloj situaciji. Ukoliko klijent, koji je nekoliko dana ranije bio na tretmanu, a pokazalo se da je pozitivan na korona virus, frizerka mora u samoizolaciju

U samoizolaciju, ako ih ima, moraju i njezine radnice ako su radile u istoj smjeni. Posljedica je – zatvaranje obrta na 14 dana.

Samoizolacija – povreda na radu

Objavili smo dva konkretna primjera. Obrt su, zbog samoizolacije, na 14 dana morale zatvoriti jedna frizerka i jedna pedikerka (podaci poznati redakciji). Kod obje su bile klijentice koje su se nakon par dana razboljele. Iako virus nisu ‘pokupile’ u salonima, epidemiologinja im je odredila mjeru samoizolacije.

Poslali ih u samoizolaciju, ne daju im testiranje, morali zatvoriti obrt!

– Ono za što se Hrvatska obrtnička komora uspjela izboriti u ovakvim slučajevima je 100 posto bolovanje na teret HZZO-a. Nakon što je obrtniku određena samoizolacija, on se obavezno mora javiti svom izabranom liječniku koji će mu otvoriti bolovanje. Na temelju toga ostvaruje pravo na puni iznos bolovanja na teret države, jer se samoizolacija vodi kao povreda na radu – pojasnio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

‘Mjerite temperaturu klijentima’

Okvirno, obrtnik bi ostvario pravo na 2.100,00 kuna. Isto pravo ima i zaposlenik kod tog obrtnika ukoliko mu je određena mjera samoizolacije.

– To je jedna ‘mjera’ za očuvanje radnih mjesta – pojasnio je Ranogajec.

Svjestan je da su baš obrtnici u izuzetno teškoj situaciji no, kaže, na bolest se ne može utjecati. Preporučio je da svi obrtnici obavezno nose zaštitne maske, dezinficiraju prostore, a da klijente ne primaju bez maske i da im obavezno mjere temperaturu. Predlaže i da frizerke, kozmetičarke i svi oni koji s klijentima imaju kontakt dulji od 15 minuta, ne primaju na tretmane ako je klijentu temperatura 37 ili veća.

Razgovarali smo i s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom. Svjestan je, kaže, velikog tereta koji obrtnici sada imaju.

‘Treba i hrabrost kod odluka’

– Na žalost, samoizolacija je jedini mehanizam borbe protiv ove bolesti. U cijeloj Europi je tako. Samoizolacijom sprečavamo da potencijalni zaraženi širi bolest dalje. Kad se uspostavi da je netko oboljeli bio kod frizera, ako frizerku ne pošaljemo u izolaciju, ako se zarazila, širit će virus na druge klijente – kaže Capak.

Ukoliko osoba u samoizolaciji nema nikakve simptome, od svog liječnika može zatražiti testiranje. Ako joj odobri i test je negativan, može zatražiti ukidanje rješenja o samoizolaciji i otvoriti salon, pojasnio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec (Foto: Ilustracija)

I on je naglasio da svi obrtnici i njihovi klijenti obavezno nose zaštitne maske tijekom cijelog tretmana. Za konkretne slučajeve iz naše priče kaže da se ne bi miješao u odluke lokalnog epidemiologa, ali da bi on dobro procijenio situaciju jer nije svaka ista.

– Ako su i frizerka i kasnije oboljela klijentica cijelo vrijeme imale zaštitne maske, onda možda ne bih frizerki odredio samoizolaciju. No samoizolaciju je sigurnije odrediti, ali ponekad treba imati i hrabrosti – zaključio je Capak, aludirajući na ‘hrabrost’ epidemiologa koji ponekad treba procijeniti je li doista svaki kontakt za rješenje o samoizolaciji.