Više je heroja u ovoj priči. HGSS-ovci heroji nad herojima, no nimalo ne zaostaje niti North, pas koji je 13 sati grijao teško unesrećenog vlasnika.

North, aljaški malamut, nakon zajedničkog pada s visine od 150 metara, do dolaska spasioca cijelo je vrijeme bio sklupčan uz svog čovjeka, čuvao ga i grijao svojim tijelom te tako spriječio značajnije pothlađivanje planinara.

Grijao ga svojim tijelom

– Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti otklizali su niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. North je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. North se sklupčao uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spasitelja, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima – emotivan je post koji je na svojoj Facebook stranici objavio HGSS.

Bila je to jedna od najopsežnijih i najsloženijih operacija spašavanja koju su u novoj godini odradili HGSS-ovci. Nakon gotovo 13 sati izvukli su ozlijeđenog planinara, koji se pri spuštanju s Vaganskog vrha otklizao sa svojim psom niz padinu u dubinu od 150 metara.

Photo: HGSS/Facebook/Screenshot

– Planinari su se velebitskim planinarskim putem popeli na Vaganski vrh. Pri spuštanju pas se bojao prijeći po zaleđenoj površini. Vlasnik ga je primio kako bi ga prenio. U trenutku kad ga je htio spustiti, pas je počeo kliziti po zaleđenom tlu. Bio je na povodcu i zavezan za vlasnika, a kako se otklizao u jamu, za sobom je povukao i svog vlasnika – prepričao je za Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a Gospić.

North, prijatelj zauvijek

Nakon što su spasioci unesrećenoga i psa izvukli iz jame, planinara su prvo utoplili i imobilizirali mu ozlijeđenu nogu. Njegov pas North, koji je prošao bez ozljeda, ni tada se nije ni na trenutak želio odvojiti od vlasnika. Sklupčao se na njemu dok je bio na nosilima dok su ga spasioci po iznimno teškom terenu, strmom i zaleđenom, spuštali s planine.

– Kad smo krenuli s transportom, vidjeli smo da neće biti moguće transportirati unesrećenoga i psa zajedno. Budući da je pas bio neozlijeđen, preuzeo ga je jedan od spasioca, ali je i tada ostao u neposrednoj blizini vlasnika – ispričao je Brozičević za 24sata.

Prijateljstvo i ljubav između psa i čovjeka ne poznaju granice, a ljubav se nastavila… (Photo: HGSS/Facebook/Screenshot)

U istom danu, u nedjelju 2. siječnja, ali na drugoj lokaciji, HGSS je spasio još jedan život. Spasitelji HGSS-a iz Splita na Dinari su su spasili još jednog psa. Izvukli su ga iz jame u koju je upao i vratili ga vlasniku.