Pješačili su više od mjesec dana i prošli više od 1100 kilometara, od Vukovara do Pelješkog mosta.

Četiri hrvatska branitelja, veterana, časnika i dočasnika HV-a u mirovini Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić varaždinski su branitelji koji su pješačenjem obilježili otvaranje Pelješkog mosta i cestovno spajanje istoka i juga Hrvatske. Jutros u sedam prvi su prošli Pelješkim mostom.

Ponosni i ispunjena srca

Putem do krajnjeg juga Hrvatske prošli su kroz važne gradove i mjesta iz Domovinskog rata, gdje su se poklonili i zapalili svijeće svim poginulim hrvatskim braniteljima. Idejni začetnik i voditelj akcije Nenad Kamenar podsjetio je kako se ideja rodila u rujnu prošle godine.

– Pješačenjem smo željeli smo odati počast poginulim hrvatskim braniteljima, koji su sanjali ovaj trenutak ali ga nisu dočekali, kao i svima onima koji se još uvijek vode kao nestali, njihovim obiteljima. Željeli smo podsjetiti javnost na njihov nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, na njihovu žrtvu zahvaljujući kojoj mi danas možemo svjedočiti ovom povijesnom događaju – istaknuo je Kamenar.

Svakodnevno su pješačili od 20 do 30 kilometara, a Božidar Sambolec, bivši djelatnik PU varaždinske, istaknuo je kako je put prošao i više nego odlično.

– Možda u početku nismo bili svjesni u kakav smo se pothvat upustili. Morali smo se naviknuti na vrućine i na užareni asfalta. Međutim, kada se tijelo na to naviknulo, ali i naše glave, sve je išlo puno lakše. Sada kada pogledam koliko toga smo prošli i što smo sve doživjeli, s ponosom i ispunjenog srca, mislim da bih mogao i natrag ako bi trebalo – rekao je Sambolec.

Nisu bili sami

Ono što ih je izvlačilo iz kriza nesumnjivo je bio humor, priznao je Krasnodar Špoljarić.

– Da nije bilo humora lupali bi glavom o zid, mislim da ne bismo to mogli izdržati. Trebalo je tu trojicu trpjeti, svaki dan s nekom novom boljkom, novim žuljem, novom krizom – kroz smijeh je rekao Špoljarić, ističući kako se nadomak Pelješkog mosta osjećaju ponovno kao da imaju 20 godina, isto kao i kada su 90-tih krenuli u obranu svoje zemlje.

Iako svaki sam sa svojim mislima, svojom borbom, na putu ipak nisu bili sami. Uz odličnu logističku potporu podršku su im dali i brojni stanovnici gradova i mjesta kroz koja su prolazili.

–  Ljudi su ti koji su nas ‘nosili’, dizali nam mora. Bez njih ne znam bih li sada bio ovdje puna srca i širokog osmijeha. U početku nisu znali tko smo i kamo idemo, ali vijesti su se brzo širile te su nas dočekivali, nudili nam okrepu, pomoć i zaista im hvala na tome – rekao je Miljenko Varga.

Na brdu Raba, s kojeg seže pogled na Pelješki most, u ponedjeljak u 11.45 kada su stigli,  dočekali su ih župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

– Ovo je izniman pothvat za koji nisam siguran hoćemo li mu opet svjedočiti i kada. Pješačiti više od mjesec dana od grada heroja Vukovara, preko Osijeka, Našica, Lipika, Varaždina, Zagreba, Plitvica, Knina, Splita, Brača pa do krajnjeg odredišta Pelješkog mosta, po nesnosnim vrućinama, uzavrelom asfaltu, bolnim i ponosnim sjećanjima na Domovinski rat koja te sustižu na svakom koraku, pitanje je snage, volje, ljubavi i poštovanja. A sve u spomen na doprinos varaždinskih branitelja u obrani, oslobađanju i stvaranju naše domovine – istaknuo je župan Stričak.

Photo: Marko Picek/PIXSELL