Akontacijske rate za struju više nećemo morati plaćati sredinom mjeseca za tekući mjesec već 5. u mjesecu za prethodni mjesec.

HEP napokon, barem malo, ide na ruku potrošačima koji su dosad, primjerice, nakon polugodišnjeg obračuna u istome mjesecu trebali platiti tzv. razliku za utrošenu struju i još akontaciju za tekući mjesec.

Pet, umjesto šest akontacija

S plaćanjem unaprijed mnogi su bili nezadovoljni, ljuti što se samo HEP-u sredinom mjeseca morala plaćati struja koja još nije bila niti potrošena. Ova promjena odnosi se na kupce iz kategorije kućanstva s polugodišnjim obračunskim razdobljem.

– Kupci će sada zaprimati pet mjesečnih akontacija s dospijećem plaćanja 5. u mjesecu za prethodni mjesec i to s različitim iznosom akontacija po mjesecima. Iznosi će biti različiti po mjesecima unutar polugodišnjeg obračunskog razdoblja, a njihov zbroj temeljit će se na potrošnji adekvatnoj prethodnom polugodišnjem obračunskom razdoblju, kao i do sada – kažu u HEP-u.

Iz HEP-a poručuju i da svaki kupac može zatražiti promjenu modela razdjele potrošnje i(li) iznosa akontacija.

– Postoje tri modela predviđene potrošnje i to Opći model, Sezonski model i Linearni model, a sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a. Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS – pojašnjavaju.

Svaki kupac ima pravo zatražiti i korekciju iznosa zaprimljenih akontacija.