Posljednjih mjesec dana četiri srednje škole iz Krapinsko-zagorske županije bile su domaćini putujuće izložbe

Radovi za izložbe nastali su na likovno-kreativnoj koloniji u Planinarskoj kući Picelj prošle godine. Cilj likovne kolonije bio je promicanje održivog razvoja u ruralnim područjima.

Održivi razvoj kroz umjetnost

Na koloniji je sudjelovalo 15 mladih koji su uz osam mentora promišljali o temi te kroz razne tehnike, tuš, lavirani tuš, akril, olovka, visoki i duboki tisak i šivanje, na kreativan način prikazali kako vide i doživljavaju održivi razvoj zajednice u kojoj žive.

– Poruka radova je da se svi osvijestimo i djelujemo već danas u pravcu održivog razvoja i budućnosti postojanja zdravog čovječanstva na načelima društvene pravednosti – kažu u Mreži udruga Zagor koja provodi ovaj projekt.

Do sada je izložbu pogledalo više od 550 mladih iz Srednje škole Pregrada, Srednje škole Zlatar, Srednje škole Bedekovčina i Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka. Nova izložba radova bit će u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) u Zaboku, te u Gradskoj galeriji Zabok.

Projekt ‘Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica’ provodi Mreža udruga Zagor s partnerima, Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, Srednjom školom Bedekovčina, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla, Zelenom akcijom i Krapinsko-zagorskom županijom.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.