Oznaka kvalitete (Cro) EPAS #Together4EU, koju je dobila Srednja škola Konjščina, priznanje je za visoku razinu rada

Ovih dana posebno su ponosni u ovoj zagorskoj srednjoj školi. Nakon niza uspješnih projekata, za ovaj su dobili i posebno priznavanje, oznaku nacionalne kvalitete.

Jačanje dimenzije obrazovanja

Riječ je o eTwinningu koji nudi platformu za odgojno-obrazovne djelatnike, učitelje, ravnatelje, knjižničare, one koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država, sudionica eTwinninga.

– Srednja škola Konjščina je prepoznala taj potencijal i početkom ove godine prvi puta pokrenuli smo projekt (Cro) EPAS #Together4EU u partnerstvu sa EBŠ Slavonski Brod, a projektu su se pridružile još četiri EPAS škole, Škole ambasadori Europskog parlamenta – pojašnjava prof. Marija Brkić, nositeljica svih eTwinn projekata u ime škole.

Oznaka kvalitete koju je dobila škola za visoku razinu rada

Od siječnja do lipnja predstavnici škola, ambasadori seniori i juniori, povezali su se na mrežnim događanjima, jer je nastupio i lockdown, međusobno se predstavili i ostvarili projektnu suradnju. Zajednički su obilježili značajne europske datume, kreirali digitalne obrazovne materijale i doprinijeli jačanju europske dimenzije obrazovanja.

– Nitko nije ni slutio da će nastava na daljinu toliko doprinijeti ovakvom tipu projektnog obrazovanja. Učenici su s veseljem prisustvovali online sastancima, čak i vikendom, i pokazivali materijale koje su napravili. Posebno su bili ponosni na digitalne vještine koje su stekli tijekom projekta – kaže prof. Brkić.

Konkretno priznanje

Sav trud učenika i nastavnika, uključenih u projekt, na kraju se itekako isplatio jer su primili Nacionalnu oznaku kvalitete popraćenu ovim riječima: ‘Tijekom provedbe ovog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije. Projekt je integriran u školski kurikulum. Suradnja i komunikacija među partnerskim školama je ostvarena. Tijekom provedbe projekta korišteni su web alati. Rezultati projekta i diseminacija projekta kvalitetno je predstavljena na TwinSpaceu, u odgojno-obrazovnoj ustanovi i lokalnoj zajednici. Zadani ciljevi su ostvareni. Rezultati evaluacije vidljivi su na Twinspaceu‘.

– Oznaka kvalitete je konkretno priznanje nastavnicima i školi za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima i poticaj za daljnji rad. Ovaj vid javnog priznanja predanosti, kvaliteti i volji za suradnju na europskoj razini, školi znači jako puno. Učenicima je ova oznaka poticaj i nagrada za uloženi trud, ali i kvalifikacija koja im može koristiti kasnije – ponosna je voditeljica projekta.

Pred njima je još jedan cilj, dobivena Nacionalna oznaka kvalitete je još jedan korak prema tituli eTwinning škola.

Medo ambasador EU parlamenta novi je projekt. Ovdje je na putu iz Slavonskog Broda prema Zagorju

– Ovim priznanjem dobili smo vjetar u leđa, i nastavnici i učenici, pa smo krenuli u novu projektnu eTwinning avanturu, ovaj put međunarodnu. Naime, s 11 škola partnera iz cijele Europe upustili smo se u izradu obrazovnih digitalnih materijala na engleskom jeziku na temu i pod nazivom ‘Sustainable Schools 4 Sustainable Europe’, gdje ćemo obrađivati 17 Globalnih ciljeva. Sudjelujemo i u nacionalnom projektu Medo ambasador Europskog parlamenta koji putuje Lijepom našom i sada je u Konjščini. Trenutno upoznaje školu, općinu i naše lijepo Hrvatsko zagorje – prof. Marija Brkić najavila je nove avanture.

Medine dojmove pratiti ćemo u stopu. Ako sretnete Medu ambasadora, slobodno se pospominate s njim.