Nasilje je problem svih nas, prekinimo šutnju zajedno

Tijekom godine ubijeno je 12 žena. Četiri su ubili njihovi partneri. Danas, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo unutarnjih poslova promovira novi spot koji je primarno usmjeren na senzibilizaciju muškaraca. Kroz projekt ‘Lilly’ potiču dječake i muškarce na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije kao i na ravnopravnost spolova i važnost nenasilnog ponašanja.

Nasilje se ne tolerira!

Naziv projekta simbolično asocira na Ljiljanu Hvalec, sutkinju Općinskog suda u Zagrebu koju je 22. rujna 1999 na radnom mjestu ubio Mato Oraškić. Tijekom brakorazvodne parnice ubio je i svoju suprugu Gordanu i njenu odvjetnicu Hajru Prohić. Teško je ranio zapisničarku Stanku Cvjetković.

– Ovaj spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a koristit će se kao osnova za daljnju edukaciju i senzibilizaciju osoba muškog spola mlađe životne dobi, kao primarna prevencija, što je u skladu s preporukama Europske komisije koje ukazuju na važnost provedbe programa o rodnoj ravnopravnosti u najranijoj dobi, kao i programa kojim se promiču zdravi i pozitivni životni stilovi te nenasilno ponašanje – opisali su u MUP-u.

– Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira, osnovni je cilj ove kampanje. Odgovornost za sprečavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja. Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju – apeliraju iz MUP-a.

Ako ste žrtva nasilja ili imate saznanja o nasilju, nazovite 192.