Srednja škola Konjščina već dugi niz godina radi na europeizaciji škole, a unazad dvije godine smo i službeno postali EPAS škola, Škola ambasador Europskog parlamenta

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovoga programa.

Podizanje svijesti

Cilj je podići razinu informiranosti mladih o EU, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao građani.

Rad učenika Srednje škole Konjščina na školskim, nacionalnim i međunarodnim (EPAS, eTwinning, ERASMUS+) projektima rezultirao je unapređenjem i europeizacijom odgojno-obrazovnog procesa u školi, povezivanjem s lokalnim i (inter)nacionalnim institucijama te uspjesima škole prepoznatljivim na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Unutar EPAS programa provodimo razne aktivnosti na koje smo jako smo ponosni. Uključili smo se i u projekt Škole za održivu Europu koji provodi Forum za slobodu odgoja. Cilj projekta je osnaživanje i uključivanje mladih i odgojno-obrazovnih radnika (OOR) u rasprave o Globalnim ciljevima Agende 2030 tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Osnaživanjem OOR-a želi se postići veća zastupljenost globalnih ciljeva u nastavi, a provedbom učeničkih školskih projekata žele se razviti njihove građanske i društvene kompetencije te približiti njima i lokalnim zajednicama Globalne ciljeve i sve ono što EU  radi na njihovu ispunjavanju.

Promicanje građanske odgovornosti

Naš cilj pridružili smo eTwinning projektu (Cro)EPAS Together koji provodimo u partnerstvu s još šest EPAS škola iz Hrvatske. Unutar tog projekta pokušali smo učenicima prikazati kako se mi dotičemo svih Globalnih ciljeva, iako toga možda nisu svjesni.

Već godinu dana smo partneri na projektu ZEuZ, ‘Za mlade u Zagorju – djelujem i mijenjam’, unutar kojeg se promiče građanska odgovornost kako kao građana Hrvatske tako i kao građana EU. Posebno smo ponosni što je jedna od glavnih aktivnosti projekta uključila naše juniore ambasadore, koji su imali priliku svoja znanja iz EPAS projekta podijeliti s učenicima partner škola, SŠ Pregrada i SŠ Oroslavje.

Obzirom na situaciju s koronavirusom i potresom koji je pogodio Zagreb i Hrvatsko zagorje, dosta vremena smo posvetili razgovoru o odgovornom ponašanju i građanskoj odgovornosti. Učenicima je posebno zanimljivo bilo razgovarati o mjerama koje su uvedene, njihovoj razmjernosti i opravdanosti, što je dovelo i do razgovora o kontroverznim temama poput ‘zašto se provodi izolacija ako više ljudi umire od raznih drugih bolesti’. Tako nas je rasprava u sklopu predmeta ‘Politika i gospodarstvo’ dovela do rasprave o održivom zdravstvenom sustavu, što nas je povezalo s Globalnim ciljem broj 3,  Zdravlje i blagostanje.

Partnerstvom do ciljeva

Uključili smo se i u projekt VolontirAJMO kao partneri Mreži udruga Zagor koji je tek na  početku, ali smo primijetili da se dotiču raznih Globalnih ciljeva kao što su cilj br. 1 – Iskorjenjivanje siromaštva, cilj br. 2.- Iskorjenjivanje gladi, cilj br. 3 – Zdravlje i dobrobit, te cilj br. 10. – Smanjenje nejednakosti.

Tjedan medijske pismenosti obilježili smo u suradnji s Ekonomsko-birotehničkom školom Slavonski Brod provedbom projektnog zadatka koji se učenicima jako svidio. Ova suradnja navela nas je da spomenemo i Globalni cilj 17 – Partnerstvom do ciljeva, jer su učenici primijetili puno veću posvećenost i volju za radom ako imaju priliku svoj rad pokazati i predstaviti kolegama u drugim školama.

Dok smo detaljno obradili temu medijske pismenosti na interaktivan i zanimljiv način dotakli smo se još jednog cilja, Globali cilj br. 16 – Mir, pravda i snažne institucije, koji nam se sam nametnuo kroz učenje o važnosti razumijevanja korištenja i vrednovanja mrežnih izvora.

Rodna ravnopravnost

Tijekom obilježavanja Dana planete Zemlje susreli smo se s  Globalnim ciljem br. 13 – Zaštita klime. Ovaj cilj često u našoj školi promičemo i kroz akcije Zelena čistka, korištenja otoka za razvrstavanje otpada, akcije skupljanja čepova i učenici to s veseljem rade, ali sada slažu jednu širu sliku što je sve potrebno za Održivu Europu.

Slijedeći korak došao je sam od sebe obzirom na potrebu za prilagodbom na nastavu na daljinu. Prof. Brkić, senior ambasador i voditelj projekta Škole za održivu Europu, izradila je interaktivnu prezentaciju kako bi u Tjednu Europe učenici se upoznali sa ciljem br. 5 – Rodna ravnopravnost, koji je ujedno i cilj koji su naši učenici odabrali.

Radovi nastali tijekom ove aktivnosti prikazani su na virtualnoj izložbi povodom Dana Europe. Izložba je napravljena prvenstveno s ciljem predstavljanja rada i aktivnosti koje SŠK provodi u okviru EPAS programa te eTwinning projekta Cro EPAS Together.

Učenici su kroz nastavu na daljinu svakim danom svladavali nove izazove, upoznavali su se raznim online alatima i razvijali ICT kompetencije nužno potrebne za cjeloživotno učenje, život u modernoj Europi i rad na europskom tržištu.

Autorica teksta Marija Brkić nastavnica je mentorica ekonomske grupe predmeta u SŠ Konjščina