Video: Plenković u Zagorju obećao velika porezna rasterećenja

Predstavljajući program Sigurna Hrvatska, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u srijedu je posjetio sjever Hrvatske, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju

– Sjever Hrvatske nam je u proteklom mandatu bio izrazito važan i ukupna ulaganja naše Vlade su 8 milijardi kuna – izjavio je premijer nakon obilaska Zagorja.

Realizirane 3 milijarde

– Napravili smo ogroman iskorak u fiskalnoj decentralizaciji. Samo za Krapinsko-zagorsku županiju to je 90 milijuna kuna prihoda više za županiju, gradove i općine u odnosu na 2017. Napravljeni su i veliki iskoraci kroz mjere zapošljavanja, za radnike i poslodavce u privatnom sektoru. Tu je samo 2.300 malih i srednjih poduzetnika i onih većih koji su tražili tu potporu. Tu je potporu dobilo više od 14.300 radnika. U gospodarstvo imamo posebnih ulaganja čak 250 milijuna kuna – rekao je Andrej Plenković u Krapini.

U Varaždinu je Plenković zaigrao i nogomet (Foto: HDZ)

Dodao je da ništa u Zagorju nije stopirano zbog korona virusa. Podsjetio je i na odluke Vlade donesene 6. prosinca 2019. na sjednici u Krapini.

– Ukupna vrijednost projekata koju smo usvojili je 3,6 milijardi kuna i oni se svi realiziraju. U mandatu naše Vlade ulaganja u Krapinsko-zagorsku županiju već su 3 milijarde kuna. Samo u cestovnu infrastrukturu investirali smo 500 milijuna, a tu su još velike investicije za ruralni razvoj, za gospodarenje otpadom, vodno gospodarstvo, te velike potpore poduzetnicima. Na tom tragu ćemo i nastaviti – obećao je.

Govorio je i o prometnoj infrastrukturi. Naglasio je da najviše treba investirati u željeznički promet.

Željeznica, ključni projekt

– U ceste i autoceste smo investirali puno, u zračne, pomorske i riječne luke također, a sada je vrijeme za željeznicu. U idućih deset godina imat ćemo tri milijarde eura investicija u željeznice – naglasio je premijer.

Osim Krapine, posjetio je i Zabok kako bi vidio kako napreduje projekt elektrifikacije željezničke pruge između Zagreba i Zaboka. Riječ je o projektu vrijednom 531 milijun kuna koji realiziraju Hrvatske željeznice – HŽ infrastruktura, dok se u pristupne ceste investira 31 milijun kuna.

Premijer i kandidati s liste obišli su i željeznički kolodvor u Zaboku (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

– Riječ je o ključnom projektu koji će značajno ubrzati i olakšati promet i dolazak ljudi iz Zaboka, iz cijele Krapinsko-zagorske županije u središte Zagreba – naglasio je.

U pratnji Andreja Plenkovića bili su i HDZ-ovi kandidati s liste za III. izbornu jedinicu. Nositelj liste Žarko Tušek rekao je da s ponosom gledaju kako napreduju kapitalni projekti.

‘Imamo konkretne brojke’

– U svoju završnu fazu ulazi jedan od najvećih projekata Vlade u sektoru prometne infrastrukture s naglaskom na željeznicu, a to je rekonstrukcija, elektrifikacija i revitalizacija pruge na dionici Zaprešić – Zabok. Druga faza ovog projekta bit će elektrifikacija pruge prema Krapini i rekonstrukcija prema Varaždinu – izjavio je Tušek.

– Ono što jamčimo je kontinuitet naših projekata. Iza nas su konkretni rezultati, konkretne brojke i uvjereni smo da će upravo to građani naše županije prepoznati i dati podršku mojim kolegicama i kolegama s liste, podržavajući politiku koja je uistinu napravila renesansu investicija na području Hrvatskoga zagorja u cijelosti – zaključio je Tušek.

Plenković se u Krapini i u Zaboku družio sa stranačkim kolegama (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

– Naš program Sigurna Hrvatska znači i za naše sugrađane na sjeveru Hrvatske sigurne plaće i mirovine. To smo dokazali i u ovoj krizi. U iduće četiri godine radit ćemo na tome da prosječna plaća dođe na razinu od 7.600 kuna, minimalna na 4.250. Ići ćemo u daljnja porezna rasterećenja, smanjiti stope poreza na dohodak s 36 na 30, s 24 na 20, a PDV na hranu ići na 13 posto. Smanjit ćemo i porez na dobit s 12 na 10 posto. Potpore za samozapošljavanje iznosit će 130.000 kuna čime osiguravamo novih 100.000 radnih mjesta, nakon što smo ih 110.000 osigurali u ovom mandatu – predizborno je obećanje predsjednika HDZ-a, aktualnog premijera Andreja Plenkovića.