Lovro Pozaić i Nikola Hanžek uz mentorstvo učitelja Dalibora Smetiška imali su najbolji rad na kreativnom natječaju Očuvanje kulturne baštine pomoću tehnologije.

Izradili su Chipkaino, instrument koji iscrtava različite oblike čipke, ponukani lepoglavskom koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine i hrvatsko je kulturno dobro.

Očuvanje kulturne baštine pomoću tehnologije

Natječaj je u travnju raspisao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) kroz projekt Junior Engineer Academy 2.0. Sudjelovalo je 25 srednjih škola iz Hrvatske koje su prijavile 29 projekata s tematikom kulturne baštine i njezina očuvanja.

Sudionici su se mogli fokusirati na specifičan spomenik kulturne baštine iz Hrvatske ili svijeta ili izraditi univerzalni projekt koji se može primijeniti na više regija, spomenika ili oblika kulturne baštine.

– Projektni rad je mogao biti nešto novo, ali je mogao davati i dodatne ili nove funkcionalnosti i zanimljivosti o već postojećem. Rad natječaja je trebao pomoći, olakšati, unaprijediti ili ubrzati proces očuvanja kulturne baštine koristeći moderne tehnologije – pojasnili su organizatori.

Chipkaino, jedinstveni projekt

Iz Zagorja je došao jedinstveni projekt, Chipkaino. Srednjoškolci Lovoro i Nikola i njihov mentor Dalibor Smetiško projektirali su i izradili instrument koji olakšava iscrtavanje svih oblika čipke.

– Chipkaino za svoj rad koristi tri koračna motora s pripadajućim driverima te Arduino mikroupravljač pomoću kojih iscrtava čipku – kažu pobjednici natječaja, Srednja škola Konjščina.

Ideju su crpili iz geografske blizine Lepoglave, grada koji je dom široko poznate lepoglavske čipke.