Poteškoće u prehrani prisutne su i kod djece s teškoćama što predstavlja izazov u odabiru namirnica, pripreme i konzumacije hrane.

Zato je DND Naša djeca Zabok, već iskusni majstori zdravog kuhanja, ‘preselilo’ svoju jednodnevnu radionicu ‘Zdravo i fino’ u Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Veliki interes za malu radionicu

Mala radionica zdravoga kuhanja, koju su vodili Anka Ilinčić i asistent u radionicama zdravoga kuhanja Vjekoslav Flegar te volonterke Melite Hršak i dječje vijećnice i forumašice DND-a Helena Ban i Sara Premerl Peštaj, izazvala je veliko zanimanje.

Škola ima infrastrukturu i opremljenu kuhinju koja tehnički omogućuje aktivno sudjelovanje djece s teškoćama, što je olakšalo prezentiranje zdravih obroka.

– Djecu smo potaknuli na usvajanje zdravih prehrambenih navika, što se i kontinuirano radi u njihovu kabinetu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, pa je naša radionica nastavak dobre prakse i suradnje DND-a i Centra – kaže Jasenka Borovčak, voditeljica projekta Zdravo i fino.

Aktivni u kuhinji

Djeca su s DND-ovskom ekipom i uz veliku podršku učiteljica i pomoćnica u nastavi Centra za odgoj i obrazovanje pripremali zdravi domjenak. Miksao se crveni smoothie od jagoda, banana i jabuka, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Radio se i humus, zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, cherry rajčice, krastavce i masline te radili zdrave sendviče na kukuruznom kruhu i dekorirali povrćem prema želji.

Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovaj puta pripremale slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice i močila ih u kakao, kokosovo brašno i cimet. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih badema i suncokretovih sjemenki.

– Cilj promocije projekta Zdravo i fino i ovakvih prezentacija je da se djeci kroz kreativno – edukativne i male kuharske radionice, uz razgovor i raspravu, osvijesti važnost zdrave i pravilne prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih. U konačnici, da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno – obrazovnim ustanovama – naglasila je Jasenka Borovčak.