Zabok, Krapina, Gornja i Donja Stubica bile su današnje destinacije ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića

Posjetio je uspješne zagorske tvrtke, SATO, Jedinstvo i Frassinox te poslovnu zonu Done u Gornjoj Stubici.

Aplicirali za 50 milijuna kuna

Tvrtka SATO u Zaboku ima 115 zaposlenih i godišnji prihod od 120 milijuna kuna. Na izvoz im otpada 25 posto, a izvoze u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiji i Bosnu i Hercegovinu. Specijalizirani su za tiskanje etiketa za prehrambenu industriju, industriju pića, kemijsku industriju, kozmetiku.

Vlasnik SATO-a Ratko Habus ministra je upoznao s novim planovima razvoja (Photo: Zagorje International)

– Maksimalno koristimo europske fondove i sredstva koja država daje kao poticaj. Trenutno smo u procesu prijave na novi natječaj, a dosad smo na EU fondove aplicirali projekte vrijedne oko 50 milijuna kuna. Vrlo smo aktivni i trenutna vrijednost strojeva koje imamo u proizvodnji je oko 15 milijuna eura – rekao je novinarima Ratko Habus, vlasnik tvrtke.

Ministra Ćorića detaljno je upoznao o dosadašnjim, realiziranim projektima te o novim planovima razvoja.

Ćorić: Krapina ima dobre rezultate

U Krapini je ministar Ćorić razgovarao s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem koji ga je upoznao s s potencijalima, ali i problemima krapinskog gospodarstva.

– Prema podacima koje redovito dobivamo iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nikada nije bilo više zaposlenih na području grada Krapine – naglasio je Gregurović.

– Putem Ministarstva gospodarstva, ali i državnih tvrtki koje su u sastavu Ministarstva, poput Hrvatskih voda, HEP-a, Fonda za zaštitu okoliša, na područje Krapine u protekle četiri godine došlo je više od 62 milijuna kuna. Ministarstvo je s 20 milijuna kuna financiralo izgradnju Poduzetničko-tehnološkog inkubatora, Fond za zaštitu okoliša sanaciju odlagališta otpada Gorjak, Hrvatske vode rekonstrukciju podzemne infrastrukture, dok FIP kontinuirano radi na rekonstrukciji niskonaponske mreže. Ministru smo predstavili projekte koji su pred nama, za koje želimo da se u Krapini realiziraju – rekao je nakon sastanka s Ćorićem gradonačelnik Gregurović.

Od kontejnera do drvenih kuća

– Drago mi je da je Krapina u svim ovim segmentima u proteklom razdoblju postigla dobre rezultate. Ide sanacija odlagališta, koja je dugo vremena bila izazov, gradonačelnik je svojom inicijativom ubrzao ovaj projekt u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Veseli me činjenica da je Krapina grad poduzetništva, firme u poslovnoj zoni u Krapini posluju vrlo dobro i u konačnici je pitanje izgradnje novih gospodarskih infrastruktura u narednom razdoblju – istaknuo je, pak, ministar Ćorić.

Krapinska tvrtka Jedinstvo širi svoj proizvodni program i na drvene kuće (Photo: Zagorje International)

Posjetio i Jedinstvo, krapinsku tvrtku koja je nakon potresa u kratkom roku na Banovinu poslala 500 kontejnera i to u situaciji u kojoj je bila potrebna žurna reakcija.

Jedinstvo je prošlu godinu završilo s oko 700 milijuna kuna prihoda. Prije krize poslovali su s oko milijardu kuna na godinu i nadaju se povratku na staro. Vlasnik Jedinstva Josip Mihalić napomenuo je da su u korona krizi od države dobili 12 milijuna kuna koje su, uz svoje rezerve od desetak milijuna, iskoristili za plaće.

– Bitno nam je da nam Vlada pomogne u našim novim programima, proizvodnji drvenih kuća za Banovinu i za Europu. Napravili smo novi pogon u kojem ćemo raditi drvene kuće od CLP materijala. To je novi materijal, ekološki i otporan na potrese – rekao je Mihalić.