Lepoglavska, ali paška i svetomarska čipka, šestinski kišobran…mogli bi dobiti zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

O obrtničkim i industrijskim proizvodima, koji će biti zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla, raspravljalo se u Europskom parlamentu. Hrvatska, koja ima nacionalni sustav zaštite, u toj kategoriji konkurira s tradicionalnim obrtničkim proizvodima poput paške, lepoglavske i svetomarske čipke, šestinskog kišobrana, dalmatinskog povijesnog nakita, predmeta od kristala koji se proizvode u Samoboru, slavonske narodne nošnje.

Veća vrijednost, bolja konkurentnost

U raspravi je, prezentirajući hrvatske tradicionalne obrtničke proizvode, govorila i eurozastupnica Sunčana Glavak.

– Europska unija ima vrijednu baštinu svjetski poznatih obrtničkih i industrijskih proizvoda. Međutim, do sada nije imala zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode kao što su prirodni kamen, nakit, tekstil, porculan pa, i na primjer, kravata čija je domovina Hrvatska – rekla je Sunčana Glavak.

Hrvatska je domovina kravate i sada bi ona napokon mogla dobiti i oznaku zemljopisnog podrijetla (Photo: Marko Lukunić/PIXSELL)

Istaknula je da je vrijeme da proizvođači takvih proizvoda, mali i srednji poduzetnici, imaju koristi od zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla kao što je imaju proizvođači hrane i vina. To će se postići definiranjem obrtničkih i industrijskih proizvoda koji još nisu obuhvaćeni područjem primjene postojećeg zakonodavstva.

– Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu, a više ulaganja omogućit će obrtnicima da promiču i štite svoje tradicionalno znanje i iskustvo. Države članice imaju zadatak oblikovati visinu naknada i postupke plaćanja kako se malim i srednjim poduzećima ne bi stvorile prepreke za registraciju. Važna brojka je da bi zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU-a za nepoljoprivredne proizvode mogla dovesti do ukupnog povećanja trgovine unutar EU-a između 4,9 i 6,6 posto – kazala je europarlamentarka Glavak i poručila da će se tako vrednovati i ljudi sa specifičnim vještinama koje, nažalost, u tradicijskom smislu polako odumiru.