U Županijskoj palači u Varaždinu potpisan je Razvojni sporazum za sjever Hrvatske ukupne vrijednosti 15,2 milijarde kuna.

U prisustvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Razvojni sporazum je potpisalo osmero ministara, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te petorica župana, domaćin Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije te Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Čekalo se 30 godina

Posebno mi je drago što je najstarija županija u Hrvatskoj domaćin potpisivanja Razvojnog sporazuma u godini u kojoj se obilježava 840. obljetnica prvog spomena Varaždinske županije, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

– Koliko je ovaj Razvojni sporazum važan, govori i to da ovakvog investicijskog booma u prošlosti Varaždinske županije i cijelog sjevera Hrvatske nije bilo. Na pojedine projekte smo čekali između 20 i 30 godina, pa ne treba naglašavati koliko smo zadovoljni što se s njima napokon kreće – zadovoljan je Stričak.

Projekti Varaždinske županije su ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijarde kuna, a to su Centralni operacijski blok Opće bolnice Varaždin vrijednosti 460.000.000 kuna, Sveučilišni kampus Varaždin – faza II vrijednosti 186.787.177 kuna, Palača Erdődy Patačić – umjetničko obrazovni centar sjeverne Hrvatske vrijednosti 110.000.000 kuna, izgradnja geotermalne elektrane za eksploataciju geotermalne vode eksploatacijskog polja ‘Lunjkovec – Kutnjak’ vrijednosti 615.000.000 kuna, revitalizacija Arboretuma Opeka u Marčanu vrijednosti 58.492.550,92 kune, obnova i prenamjena Dvorca Šaulovec u Europski talent centar – Centri izvrsnosti Varaždinske županije vrijednosti 25.000.000 kuna te Znanstveno-nastavno-tehnologijski STEM centar Sveučilišta Sjever vrijednosti 32.000.000 kuna.

Konkurentnost i kvaliteta života

Za Varaždinsku županiju je predviđeno i 17,5 milijuna kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije.

– Sve to će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Ogromna su sredstva namijenjena za gospodarstvo sjevera Hrvatske, 100 milijuna eura, predviđena i Planom za industrijsku tranziciju – istaknuo je Stričak.

Svima je na suradnji zahvalila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

– Potpisivanjem Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske dali smo zajednički okvir vrijedan 15,2 milijarde kuna različitih strateških projekata. Zajednički sa županima pet županija definirali smo jasne strateške i kapitalne projekte koji trebaju u značajnoj mjeri podići  konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Proteklih mjeseci u suradnji sa županima smo identificirali da su to projekti dominantno u segmentima prometa i mobilnosti, kako unutar samih županija, tako i onih projekata koje povezuju županije međusobno, a i povezuju ih i s glavnim prometnim pravcima RH. Tu je regionalna obrazovna infrastruktura, zdravstvena infrastruktura, obnova kulturne baštine u svrhu razvoja održivog turizma, ali i svih drugi gospodarski projekti koji će sigurno promijeniti kvalitetu života i podići sliku regije sjever Hrvatske. Započeli smo s planovima industrijske tranzicije regija, pri čemu je Plan industrijske tranzicije sjevera Hrvatske već završen. Planira se okvir zelene i digitalne tranzicije i transformacije gospodarstva, tako da će uz ove javne, velike strateške projekte, svoje mjesto i svoj prostor u izvorima financiranja dominantno iz fondova Europske unije pronaći i gospodarstvenici s ovoga područja – rekla je ministrica Tramišak.

Razvojno desetljeće sjevera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da ovo Sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske i za razvoj cijele Hrvatske.

– Hrvatska je riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće i naš je cilj da, nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u, doprinosimo gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske. Upravo to je smisao ovog Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske. Korištenje nacionalnih i europskih sredstava te sredstava javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju, a očekujem da će se ta poboljšana kvaliteta života po prioritetnim projektima za svaku županiju te po zajedničkim projektima osjetiti kroz nekoliko godina – istaknuo je premijer.

Prema potpisanom Sporazumu svaka će Županija dobiti svoj dio za razvoj, Bjelovarsko-bilogorska dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačka 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorska 875 milijuna kuna, Međimurska 816 milijuna kuna, Varaždinska 1,475 milijarde kuna. Tu su i zajednički projekti koji cijeli okvir dovode na 15,2 milijarde kuna.

– Tu je, naravno, i puno sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za strateške i infrastrukturne projekte koji će se realizirati. O sveobuhvatnosti pristupa govori da je ovdje osam ministara koji su potpisali Sporazum, a to znači da smo sagledali sve ono što je važno za sjever Hrvatske u desetljeću koje je pred nama – zaključio je predsjednik Vlade Plenković.