Beeeemobil brzinom munje donosi eksploziju okusa u vaše domove. Čak 200 ovčjih snaga i master oFca za volanom pobrinut će se da najbolji sir na kugli zemaljskoj osvane pred vašim vratima u rekordnom vremenu

Poručuje to OPG Fabijanić, proizvođač autohtonog sira i skute s otoka Paga. A beeeemobil upao je u oko i brojnim Zagorcima koji ljetuju na Pagu i koju su ovu ovčju jurilicu zamijetili kako ‘plovi’, doduše ne morem, ali paškim cestama i puteljcima.

‘Slijedili smo ovčicu’

– Baš nas je privukla ovca za volanom. To nemreš zaobić, a ni ostat ravnodušan. Rekel sam, kaj košta da košta, moram ja to probati. Mislim, sir, ne ovčicu – smije se Zagorec koji nam je i javio za ovu atraktivnu jurilicu.

– Nema kaj, odličan marketinški potez. Mnogi bi se OPG-ovi trebali ugledati u njih. S ovim originalnim registarskim pločicama i naljepnicama na autu, sve su rekli. Em promoviraju svoj proizvod, em promoviraju i svoj otok i proizvod po kojem je Pag prepoznatljiv. Imamo i mi Zagorci svoje autohtone proizvode, možda neko ‘ubere’ ideju – priča nam čitatelj.

A sir?, pitali smo.

– Sljedil sam ovčicu i prešel kupiti sir. Beeeemobil me otpeljal na njihov kućni prag. Obično sam lajav, al sam nakon probe sira ostal totalno bez teksta. Bilo mi je žal govoriti da mi taj okus ne ispari. Bolji sir nisam jel, a jel sam dosta ovčjih proizvoda. Ovo je kak zagorska popevka, sir za dušu – ispričao nam je čitatelj.

Po receptu prabake

OPG Fabijanić Pag prepoznatljiv je po svojim proizvodima. Njihov sir nije industrijski, već doista domaći, autohtoni.

– Kad se radi o proizvodnji našeg sira, smrzli smo se u nekom davnom vremenu. Sir i skuta iz naše proizvodnje, koju pod kontrolom drži moja svekrva Tončica, jednako se proizvode kao kad su se njima bavile njezina mama, baka ili prabaka. Nema sirane, niti će je biti. Imamo štednjak na plin, lonac, pjenjaču i ruke. Koliko uspijemo proizvesti, proizvesti ćemo. Možda griješimo, no ne treba baš sve žrtvovati u korist profita – priča nam Ivana Protrka Fabijanić koja sa suprugom brine o 200 ovaca i koja se u potpunosti posvetila proizvodnji domaćeg ovčjeg sira.

– Mene je moja svekrva naučila da je ovaj sir nešto vrijedno, veliki dio njihove obitelji i obiteljskog naslijeđa. Da ne trebamo težiti količini, nego kvaliteti – dodala je Ivana Fabijanić.

Kadulja dušu siru daje

Autohtoni sir Fabijanićevih prepoznatljiv je ne samo po načinu pripreme, onom starinskom, već i po svojim aromama koje su prepoznatljive zbog ovčje ishrane. Njihove ovce u vrijeme mužnje hrane se isključivo travama koje nađu na ispaši. Kadulja je ta koja mlijeku, a potom i siru, daje poseban miris i okus. I zato je njihov sir aromatičan, a zbog načina proizvodnje konačni proizvod nema izgled i okus gaude, nije gumen, već je to sir kakav i treba biti. Autohtoni.

Sir OPG-a Fabijanić možete kupiti na njihovu pragu, u PaguIvana Zajca 14. Možete naručiti i dostavu, broj je 099 756 1565. Uživajte u autohtonim okusima.