Nekad popularno i posjećeno Kupalište Sutinske toplice devastirano je, propalo, zaraslo i ne radi od 2013. Općina Mače godinama inzistira da se toplice revitaliziraju. Na prvom su koraku do rješenja

Vlasnik Kupališta je tvrtka Ivančica d.d., korisnici su sedam hektara zemljišta na kojem je i nekoć omiljeno termalno kupalište. U kompleks nisu ulagali. Sutinske toplice otišle su u zaborav.

Neriješene zemljišne knjige

Novaca, a čini se niti ozbiljne namjere za ulaganje nisu imali. Kako su toplice propadale, tako je došlo vrijeme i da se stavi ključ u bravu. Zato je načelnici Općine Mače Mladenki Mikulec ovo rak rana koju pokušava godinama riješiti.

– Ovaj biser nije propao preko noći, sustavno je zanemarivan dugi niz godina, pa nije moguće ništa preko noći niti pokrenuti. No upornošću i dobrim planom sigurno koračamo ka cilju – rekla je načelnica Mikulec.

Foto: Igor H. Crnojevac/Twitter 2018.

Općina je 2018. osnovala Povjerenstvo za Sutinske toplice, a od 2019. komunikacija s vlasnicima je postala konkretnija. Vlasnik, Ivančica d.d., od preuzimanja nije riješio glavni problem – gruntovno se nisu upisali kao vlasnici sedam hektara zemljišta, pa se kompleks nije mogao prodati niti prijaviti na jedan od brojnih natječaja EU fondova za dobivanje bespovratnih sredstava za revitalizaciju.

Započeli parceliranje

Na nedavnom sastanku, na kojem su bili Jurica Ilčić iz Ivančice, načelnica Općine Mladenka Mikulec, njezin zamjenik Ivan Herceg, predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić te Mario Kranjec, direktor geodetske tvrtke Gromatic KR, napokon se doznalo da je u tijeku parceliranje i evidentiranje stvarnog stanja.

Foto: Igor H. Crnojevac/Twitter 2018.

– Predstoji pregled još jedne čestice te izrada geodetskih elaborata. Po potvrdi elaborata pokrenut će se zemljišno-knjižni postupci čiji produkt će biti upis vlasništva na parcele obuhvaćene elaboratima. Procjenjuje se da će biti sređeno pet hektara zemljišta – izvijestio je Kranjec.

Cijeli postupak trajao bi četiri mjeseca u normalnim uvjetima, no kako su ponovno postrožene epidemiološke mjere, rad nadležnih službi i ročišta je dodatno usporen, pa će postupak trajati ovisno o trajanju mjera.

Sređuju vlasništvo i prodaju

Predstavnik Ivančice d.d. napomenuo je da bi po sređivanju vlasništva cijela površina bila na prodaju i na raspolaganju zainteresiranim investitorima.

– Općina Mače je u međuvremenu pokrenula i provela prvu izmjenu i dopunu prostornog plana. Ivančica je imala zahtjeve po šest točaka koje su se ticale ukidanja strogih propisa moguće izgradnje kompleksa, kao što su katnost, visina svoda, maksimalna izgrađenost i slično. Imajući u vidu lakši i fleksibilniji budući razvoj, svi zahtjevi osim jednoga koji je zakonska obveza, su prihvaćeni – naglasila je načelnica Mikulec.

Foto: Igor H. Crnojevac/Twitter 2018.

– Izmjenama i dopunama prostornog plana, na zahtjev Općine, rezervirana je još jedna moguća zona za izgradnju eventualnog kupališta, a koja se nalazi odvojeno od trenutnog područja koje je u vlasništvu Ivančice – dodala je.

– Ovo je odličan iskorak nakon dugog niza godina. Zemljište će biti nakon ovog postupka riješeno, a paralelno imamo još mnogo posla kako bismo zemljište, lokaciju i potencijal razvoja čim bolje pripremili za tržište. U izradi je brošura povijesti, sadašnjosti i potencijala Sutinskih toplica. Također je zatražena i procjena vrijednosti zemljišta ‘nove zone’ – zadovoljno je zaključila Mikulec nakon sastanka.