‘Ja i Siniša jesmo prijatelji i to ovo ne može promijeniti’, tvrdi u javnosti nakon kandidature za predsjednika SDP-a Željko Kolar. No, to je prijateljstvo, ako ga je i ikada bilo, sigurno puklo još pred parlamentarne izbore

Zbog neslaganja s tadašnjim predsjednikom Davorom Bernardićem, Siniša Hajdaš Dončić završio je na dnu liste. Kolar mu je zabio nož u leđa, ulizivao se Bernardiću i zgrabio ponudu da bude nositelj liste na parlamentarnim izborima.

Dvaput nož u leđa

Izbori su prošli kako su prošli, Kolarova lista doživjela je debakl, a Hajdaš je kao posljednji na listi dobio 14.485 glasova. Ne želeći ulaziti u konflikte, nakon izbora je Hajdaš stao rame uz rame s Kolarom, zahvalio mu se na podršci i već ga najavio kao sigurnog kandidata za župana na izborima 2021.

Kolar je šutio i – opet zabio Hajdašu nož u leđa. Iako je Hajdaš predsjednik zagorskog SDP-a, Kolar se bez njegova znanja i bez podrške matične organizacije kandidirao za predsjednika stranke na državnoj razini. Ili, kako je on to rekao, ‘izjavio je kandidaturu’, otišao na Iblerov trg pred novinare, ali bez podrške i potpisa koje još uvijek prikuplja.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a Kolar je već znao da će se kandidirati, ali je svoju ideju prešutio i svom predsjedniku Hajdašu (Photo: Davor Puklavec/PIXSELL)

Hajdaš je javno podupro kandidaturu Peđe Grbina, a nakon što je Kolar ‘izjavio’ kandidaturu na svojoj je Facebook stranici objavio da će se kandidirati za potpredsjednika SDP-a. No, ne želi biti potpredsjednik Željku Kolaru već, kako je i ranije odlučio, Peđi Grbinu.

Hajdaševa poruka između redaka

S Kolarom ne ulazi u otvoreni rat, ali njegove riječi puno toga govore.

– Čovjek nešto ne može pobijediti ničim. Tako je i u ekonomiji, tako je i u politici. Mora se pokazati da postoji alternativa… Mlade ljude danas u politici više zanimaju aktivizmi i pokreti. Neki su za zaštitu okoliša, neki za nove ekonomske modele, neki su za ultimativno javno dobro. Sve platforme i svi pokreti bit će bolji i učinkovitiji ako će zajednički surađivati. Ako se uspostave takvi savezi, SDP treba biti njihov predvodnik, ali s pobjedničkim karakterom… Ništa nas ne dehumanizira više nego aporija – trenutak zbunjenosti u koju upadamo kada se naša uvjerenja rasprsnu u sitne komade, kade se nađemo u slijepoj ulici ne znajući objasniti što nam oči vide, što čujemo. To se uvijek događa u trenucima stranačkih izbora jer sada biramo i novog predsjednika /predsjednicu koji (koja) će ujedno i biti naš kandidat za premijera… – napisao je, između ostaloga, Hajdaš, čiji cijeli status možete pročitati ovdje.

Sve bi bio, ali premijer…

Tko je slušao Kolara ovih dana, jasno je da je Hajdaš poruku uputio njemu. Kolar je najavio da će se na Iblerov trg vratiti kao pobjednik, ali je na novinarsko pitanje može li biti premijer i može li on parirati Andreju Plenkoviću, zapravo priznao da za to nema kapaciteta, ali da imaju drugi, recimo Grbin ili Hajdaš.

– Osjetio sam da je ovaj put došlo moje vrijeme – rekao je Kolar za RTL Danas.

A da bi uopće ušao u utrku, Kolar mora do kraja mjeseca prikupiti potporu tri županijske organizacije ili 30 gradskih i općinskih ili 500 potpisa.