Varaždinska županija u zdravstvu trenutno provodi projekte vrijedne 122 milijuna eura.

O njima je na 6. sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, na kojoj se raspravljalo o provedenim aktivnostima te o akcijama prevencije, govorio varaždinski župan Anđelko Stričak.

Mladi i energetska pića

Konstituirajući se krajem 2021. godine, Savjet za zdravlje Varaždinske županije imao je jasno postavljene ciljeve u svom djelovanju, briga o zdravlju s posebnim naglaskom na preventivne mjere kako bi se unaprijedilo zdravlje stanovnika Varaždinske županije.

Stoga veseli svaki realizirani projekt, svaka suradnja s udrugama i zdravstvenim ustanovama koja je uspostavljena kroz ovo vrijeme, moglo se čuti na šestoj sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije od predsjednice Savjeta dr. Spomenke Kiđemet Piskač.

Jedna od prvih akcija Savjeta za zdravlje bila je osvijestiti javnost o štetnosti upotrebe energetskih pića kod mladih osoba. U suradnji s ravnateljima osnovnih i srednjih škola, provedena je anketa na više od pet tisuća učenika. Rezultati su bili poražavajući.

– Osim što smo rezultate prezentirali javnosti, oni su prezentirani i na Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru, a potaknuli smo i sve važne strukture, od Ministarstva zdravstva, Pravobraniteljice za djecu i mlade, HZJZ te se na nivou Hrvatske izrađuje plan edukacije mladih o štetnosti energetskih pića – rekla je predsjednica Savjeta Kiđemet Piskač.

Mentalno zdravlje

Savjet za zdravlje obilježio je i niz značajnih datuma, kao što su Svjetski i Nacionalni dan multiple skleroze, Svjetski dan šećerne bolesti u suradnji s Društvom multiple skleroze Varaždinske županije, odnosno Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Po prvi puta, u organizaciji Savjeta i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti u Općoj bolnici Varaždin, u Varaždinskoj županiji obilježen je Hrvatski dan osviještenosti u debljini. Savjet se pridružio i obilježavanju Dana narcisa, a ujedno su u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama održane radionice ‘Zdrave dojke za sve’ s ciljem osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda ranog otkrivanja raka dojke, a u planu je i radionica u Visokom zbog tamošnjeg najmanjeg odaziva žena na preventivne preglede.

Posebna pažnja posvećena je i mentalnom zdravlju stanovnika te je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja održano predavanje na temu demencije kod osoba starije životne dobi, a u najavi je održavanje drugog Alzheimer caffea. Održan je i Dan crvenih haljina kako bi se podigla svijest o moždanom udaru, a tako će biti i ove godine.

Zahvaljujući sredstvima Varaždinske županije, u Općoj bolnici Varaždin početkom veljače najavljeno je otvorenje jedinice za liječenje moždanog udara, što će još više poboljšati zdravstvenu skrb o bolesnicima s moždanim udarom. Uz to, Savjet za zdravlje ove godine naglasak će staviti na gerontostomatologiju, odnosno na jačanje brige o oralnom zdravlju starijih osoba s posebnim naglaskom na teško pokretne starije osobe i osobe s invaliditetom, najavila je Kiđemet Piskač.

Kvalitetna zdravstvena skrb

Na sjednici su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i župan Anđelko Stričak.

– Zahvaljujući vašim aktivnostima, ovo savjetodavno tijelo postalo je prepoznato u javnosti. Uvjeren sam kako ćete i dalje provoditi niz aktivnosti, a sve u cilju podizanja kvalitete života naših građana. Budući da se samo na području zdravstva provode projekti čija je vrijednost 122 milijuna eura i očekuje nas otvorenje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin, tzv. Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, započinje se s izgradnjom Centralnog operacijskog bloka, a u planu je i izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, siguran sam kako ćemo zajedničkim zalaganjem našim građanima, a i svima potrebitima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb – istaknuo je župan Stričak.