Nema nikakvih manipulacija u proračunu, a neke smo stavke prekoračili jer gradski vijećnici nisu izglasali niti jedan od tri rebalansa, odgovor je gradonačenika Oroslavja.

Vitora Šimunića za manipulacije i prekoračenje stavki u proračunu prozivali su SDP i HDZ. Novinarski upit poslali smo mu još 4. siječnja, no on se držao zakonskog roka od 15 dana i odgovor nam poslao danas, 19. siječnja.

Zarada od tombole

U odgovoru na pitanje oko navodnih manipulacija s proračunskim novcem, napomenuo je da su to vijećnici spominjali i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća 30. prosinca te da su pritom mislili na troškove vezane uz Dane grada u kolovozu 2022.

– Nema manipulacije. Ti troškovi su unutar Programa poticanja razvoja turizma gdje je bitno spomenuti da nisu prekoračeni planirani iznosi. Jedan dio troškova za Dane grada podmirivao je Grad direktno plaćajući račune, a drugi dio je podmirivala Turistička zajednica iz transfera koje je zaprimila od Grada, s obzirom da je Turistička zajednica organizator manifestacije. Osim toga, Turistička zajednica je uprihodovala sredstva od tombole te iz tog iznosa podmirila veliki dio troškova – odgovorio nam je Šimunić, ali pritom nije naveo iznose troškova, pa smo mu poslali dodatni upit.

Priznaje da je morao prekoračiti neke proračunske stavke i to zato što gradski vijećnici nisu izglasali niti jedan od tri rebalansa u koje su bili uključeni višak prihoda od poreza i komunalnog doprinosa u iznosu većem od tri milijuna kuna te neutrošeni viškovi iz 2021. godine iz kojih bi se mogla podmiriti sva prekoračenja.

Izvanredni izbori?

– Prekoračene su one proračunske stavke koje su planirane u nedovoljnom iznosu jer se krajem 2021. nije mogao predvidjeti toliki rast cijena koji je uslijedio u 2022. godini – pojasnio je gradonačelnik.

Viktora Šimunića pitali smo i bi li za njega kao gradonačelnika izvanredni izbori bili bolja opcija od sadašnjeg stanja, ali nam na to pitanje nije odgovorio.

Iz Ureda gradonačelnika dostavljen nam je i popis svih stavki koje je gradonačelnik zbog neizglasavanja rebalansa morao prekoračiti:

  1. Troškovi javne rasvjete zbog značajnog poskupljenja
  2. Naknada poreznoj upravi uslijed viših prihoda od poreza
  3. Održavanje ostalih zgrada zbog porasta cijena materijala i energenata
  4. Odvoz glomaznog smeća i povećana poticajna naknada za nerazdvajanje otpada
  5. Opremanje javne uprave uslijed ažuriranja računalnih baza zbog prelaska na euro, što je bilo nužno provesti
  6. Financiranje smještaja djece u privatnim vrtićima, sufinanciranje prehrane učenika Osnovne škole, program produženog boravka u Osnovnoj školi, nabava knjiga za učenike Osnovne škole zbog viših cijena, troškovi plaćanja logopeda za djecu, sufinanciranje troškova ljetovanja djece zbog veiših cijena
  7. Stipendije učenicima i studentima zbog isplate za godinu 2021./2022. i uključenim zaostacima iz protekle godine
  8. Isplate Javnoj vatrogasnoj postrojbi zbog isplate iznad minimalnih financijskih standarda
  9. Isplate proračunskim korisnicima Dječjem vrtiću Cvrkutić i Gradskoj knjižnici Oroslavje uslijed porasta cijena materijala, troškova energenata te povećanja broja zaposlenih u dječjem vrtiću i otvaranja novih grupa zbog povećanja broja djece