Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u suradnji s Gradom Krapinom u ovoj su godini proveli niz akcija kojima su pomogli mještanima Krapine u potrebi

Crveni križ posebno je aktivan od početka epidemije korona virusa. Sredinom ožujka bili su aktivni na Graničnom prijelazu Macelj. Nabavili su hranu i vodu koju su dijelili putnicima. Imali su i dežurstva u karanteni za vozače kamiona u hotelu u Tuheljskim Toplicama.

Velika pomoć tijekom epidemije

No, to je samo jedna od njihovih mnogobrojnih aktivnosti.

– Bili smo na raspolaganju za staračka i samačka domaćinstva koja nemaju bliskog člana obitelji, osobama u samoizolaciji i pozitivnima na COVID-19 kojima je trebalo osigurati lijekove i hranu, prijevoz do liječnika i slično. Bili smo angažirani na nabavi, skladištenju i distribuciji zaštitnih sredstava za zdravstvene i socijalne ustanove u našoj županiji, a Općoj bolnici Zabok smo posudili dva šatora – izdvojio je Davor Šimunović, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Krapina, samo neke od angažmana.

Davor Šimunović, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Krapina

Istaknuo je kako su u suradnji sa Poliklinikom Breyer omogućili građanima Krapinsko-zagorske županije mogućnost brzog testa antigen SARS-CoV-2 te vađenje krvi za test na antitijela na SARS-CoV-2. Ti se nalazi dobiju isti dan.

Neka Božić bude svima

Za božićne blagdane Gradsko društvo organiziralo je akciju tijekom koje su prikupili nekoliko tona hrane i higijenskih potrepština za korisnike socijalne samoposluge. Podijelili su i 45 poklon bonova za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog statusa u iznosu od 100 kuna.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kaže da su završili pripreme oko ovogodišnje podjele božićnica umirovljenicima s nižim mirovinama.

– Ove godine smo potpisali ugovor s Hrvatskom poštom na čiji smo račun uplatili novac za božićnice za umirovljenike. Podjela će početi ovaj tjedan i bit će provedena do kraja godine – pojasnio je Gregurović.

Božićnice za umirovljenike

Umirovljenicima s mirovinom do 1.000 kuna biti će isplaćeno 300, a onima s mirovinama od 1.000 do 2.000 kuna iznos božićnice od 200 kuna.

Sve ove aktivnosti samo su dio brige za najugroženije skupine građana, naglasili su Šimunović i Gregurović. Grad Krapina, osim redovne djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa, financira i njihove dodatne djelatnosti.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, izuzetno je zadovoljan suradnjom s Crvenim križom

– Između ostalog, sufinancira se rad Socijalne samoposluge gdje kupujemo pakete prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština i dijelimo osobama u potrebi, a sve u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Iz svega je vidljivo da su stanovnici našeg grada, koji su u potrebi, ove godine kontinuirano dobivali humanitarnu pomoć, hranu, higijenske potrepštine, zaštitna sredstava, te rabljenu odjeću i obuću – zaključio je Šimunović.