Branka Aničić (81) iz Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu prva je cijepljena Hrvatica protiv korone

Primila je Pfizerovo cjepivo i pozvala sve da se cijepe kako bi se napokon obuzdala ova pandemija opasnog virusa COVID-19.

‘Upravo sam cijepljena’

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 9750 doza koje će biti raspodijeljene po cijeloj Hrvatskoj. Za Krapinsko-zagorsku županiju, koja ima čak 28 domova za starije i nemoćne koji, uz zdravstvene COVID djelatnike imaju prioritet pri cijepljenju, određeno je 450 komada cjepiva. Nova će u Hrvatsku stizati svaki tjedan.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

– Upravo sam cijepljena. Pozdravljam sve, presretni smo što je naš dom izabran, što sam prva. Da konačno krenemo u novi život, nadam se da će to biti ubrzo. Brzo je cjepivo došlo, brže nego što smo se nadali. Tu je, sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih – kazala je prva žena koja se cijepila protiv korone jutros u 10 sati.

– Cijepljenje nisam niti osjetila, kao da ništa nije bilo. Možemo se vratiti druženjima u domu, aktivnostima, uživati u parkovima i cvijeću – dodala je i rekla kako se nije bojala.

Pet Zagoraca u 15

Prvi Zagorci koji će se cijepiti bit će zdravstveni djelatnici Zavoda za Hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. U 15 sati njih petero dobit će cjepivo protiv korone.

– Ostali će se početi cijepiti od ponedjeljka – rekao nam je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Raspored cijepljenja i tko će se cijepiti s ovih prvih 450 doza objavit će Županijski stožer civilne zaštite popodne u Krapini.

Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

– Od danas počinjemo koristiti moćno oružje – rekao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodao je da će Pfizerovo cjepivo stizati u nekoliko navrata do rujna 2021., a do kraja ožujka se očekuje oko 270.000 doza. Otkrio je i da je HZJZ kontaktirao Modernu, za čije se cjepivo još čeka odobrenje, kako bi počeli pregovori oko naručivanja doza.

– Nadam se da će do ljeta u Hrvatskoj biti mirnija epidemiološka situacije. Teško je predvidjeti kada se može očekivati procijepljenost 70 posto stanovništa – komentirao je Capak.

Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina.