Željko Kolar je kandidat SDP-a za župana ne zato jer je SDP to želio nego zato jer je Kolar tako odlučio

Novom, trećom kandidaturom za čelno mjesto Krapinsko-zagorske županije, Kolar je jednostavno dokazao da je car, a da je SDP stranka kojoj nema povratka iz provalije u koju je upala.

‘Ubojstvo’ u tri čina

Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić na subotnjem su predstavljanju Kolarove kandidature u Krapini odigrali uloge dostojne Oscara. Onaj tko ne poznaje situaciju i ne zna što se sve odigravalo unazad nekoliko mjeseci, točno bi im zapljeskao i izgrlio ih.

U subotu je Kolar za Hajdaša bio ‘kolega, prijatelj, drug’, a za parlamentarne izbore, potom i za unutarstranačke, ništa od toga, sve suprotno. Njihova pajdašija je davno nestala. Zapravo, u stvarnosti nikada nije niti postojala.

Kolar je Hajdaša ubio u tri čina. Prvo mu je bezobzirno oteo mjesto nositelja liste za parlamentarne izbore, potom se bez Hajdaševe potpore kandidirao za predsjednika SDP-a, a sada mu se i čvrsto nametnuo kao jedini partijski kandidat za župana.

– Nema šanse da Kolar bude SDP-ov kandidat na idućim lokalnim izborima – govorio je Hajdaš svojim prijateljima, a u nekoliko navrata i autorici ovoga teksta, prvo u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore, a potom i za vrijeme unutarstranačkih izbora.

Hajdaš ga nije želio, većina članova Predsjedništva ga ne želi. Pa kako si je onda Kolar ponovno priskrbio kandidaturu?

Dajmo mu da bude Bandić

Lako. Jer SDP u Zagorju postoji samo na papiru. Jer je SDP Željko Kolar. Kolar je izgubio od Peđe Grbina, ali je ovom kandidaturom definitivno pobijedio cijeli SDP. A taj SDP je pokazao da se nakon unutarstranačkih izbora nije pomaknuo s mjesta.

Kolaru su nabijali na nos da je Berin čovjek. Zamjerali mu što je Bandićev koalicijski partner. Čak ga i uspoređivali s Bandićem po načinu na koji upravlja Županijom.

– Već sada je Kolar Bandić, ako mu damo još jedan mandat, više ga nitko neće moći zauzdati. Biti će Bandić broj 2 – istim riječima komentiralo nam je nekoliko vodećih SDP-ovaca eventualnu Kolarovu kanidaturu.

Zna se kako Kolar upravlja Županijom. Jednako kao i Bandić Zagrebom. Obojica su, je li, najbolji. I za sve odlučuju isključivo samostalno.

Pa kako onda SDP može podržati Kolara? Tako jer nisu imali drugoga kandidata! Za što je isključivo odgovoran predsjednik Hajdaš Dončić. On je, doduše, pokušao animirati Marka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade, ali je Vešligaj prelijen da bi ušao u utakmicu, prealjkav da bi išta ozbiljno odradio, a i kako bi onda takav kakav je uopće riskirao izgubiti izbore? A s tim i, uvjeren je, sigurnu Pregradu.

Na koljenima pred Vešligajem

Marko Vešligaj je bio opcija i kandidat s kojim se razgovaralo i pregovaralo. I Peđa Grbin u Krapini nije govorio istinu kada je rekao da za Zagorje nisu radili anketu. Jesu. Jer je tu anketu izričito tražio Vešligaj. Rezultati su pokazali da nije baš poznat u Zagorju, pa se povukao. Jer, trebalo bi raditi. Barem na upoznavanju.

Vešligaju se toliko išlo na ruku da su mu čak nudili opciju da bude kandidat za Kolarovog zamjenika, s njim odradi dvije godine, nakon čega Kolar odlazi u Sabor, a Vešligaj postaje župan. I tu je opciju odbio.

Po svemu sudeći, Vešligaj je voljan i sposoban biti župan samo u slučaju da su mu došli limuzinom, odvezli ga u Krapinu i dopratili do zgrade Županije riječima ‘Dobar dan, Vaše visočanstvo, vi ste sada župan. Samo se nasmiješite’.

Volju za kandidaturu je imala i Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara. No, govore nam izvori iz SDP-a, nju baš i nisu željeli stranački kolege. A i ona je, kažu nam, kalkulirala. Osobito kad su ankete pokazale da ljudi za nju nikad nisu čuli.

Što je normalno. Jer, pobogu, tko može ikada išta o ikome drugome čuti pokraj živoga Kolara? Treba mu skinuti kapu. Kroz gotovo osam godina vladavine nije napravio nikakvu promociju Zagorja, niti je ono postalo prepoznatljivo jer je on kao župan na tome radio, ali si je zato napravio takvu samopromociju kakvu mu ni najjača PR agencija ne bi odradila.

Kolar nije car, Kolar je kralj

Za osobnu reklamu nije izdvojio niti lipe se iz svog džepa. Sve su mu to platili Zagorci kroz proračun. Ne znamo postoji li negdje neko selo u kojem se je pes popišal, a da župan to nije svečano obilježio? Naravno, nije pes bil glavna zvijezda niti je pseća njuška krasila naslovne fotografije.

Kolar nije kvalitetan župan kao što se hvali. Manipulator je i to vrhunski. No, u javnosti prepoznatljiv i, kako sada stvari stoje, vrlo vjerojatno novi – stari župan nakon izbora. Zašto? Pa nema protivnika. Nema protukandidata koji bi ga poslao tamo gdje mu je mjesto.

(Photo: Josip Regovic/PIXSELL)

A to je trebao i morao napraviti SDP. No ispalo je obrnuto. Kolar je opet porazio Hajdaša i poslao ga na ‘mjesto’.

A to će napraviti i s protukandidatima na izborima. HDZ kandidata za rušenje Kolara nema, a sve druge političke strančice i platforme koje se kemijaju niti imaju snage, a bogami niti kandidata.

Što je loše za Zagorje, za Krapinsko-zagorsku županiju. U kojoj je SDP već 20-ak godina po svemu lošemu jednak HDZ-u na državnoj razini. I gori.