Učiteljica i sedmero đaka od njih 24 iz 4. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog pozitivno je na koronavirus

Potvrdili su nam to ravnatelj škole u Zaboku Tomislav Polanović i dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko-epidemiološkog odjela zagorskog Zavoda za javno zdravstvo.

Virus se brzo proširio

– Da, čini mi se da još nismo imali slučaj da u jednome razredu oboli toliko učenika. Potvrđena je korona kod učiteljice i sedmero učenika. Prvo je bilo pozitivno njih šestero, sada je pozitivan nalaz došao za još jednoga – rekao nam je dr. Lipovac.

Kako ovakvu situaciju brzog širenja zaraze u zagorskim školama još nije bilo, osobito toliki broj pozitivnih u jednome razredu, sumnja se da je riječ o tzv. britanskom soju.

– Zatražili smo sekvenciranje na mutirajuće sojeve i čekamo rezultate. Može biti bilo koji soj, no kako je sada ovaj ‘britanski’ najčešći, moguće da je ovdje riječ o njemu – pojasnio nam je dr. Lipovac.

Ravanatelj: ‘Sve je pod kontrolom’

Kaže da situacija nije zabrinjavajuća ukoliko se škola pridržava epidemioloških mjera. Ravnatelj Polanović tvrdi da je sve pod kontrolom.

– Nakon što se virus pojavio u jednom odjeljenju 4. razreda, u samoizolaciju i na online nastavu poslali smo sve četvrte, ali i treće razrede jer su u istoj smjeni. Tu su i putnici u školskom autobusu, pa smo samoizolaciju odredili preventivno s obzirom da su djeca bila u kontaktu. Pratimo situaciju svakodnevno, u kontaktu smo s epidemiolozima, pridržavamo se svih propisanih epidemiloških mjera – kaže ravnatelj Polanović.

Razred u kojem je potvrđena korona bit će u karanteni 10 dana. Ostali razredi, koji su preventivno poslani u samoizolaciju, najavio je ravnatelj, vjerojatno će se u školu vratiti u ponedjeljak. Do tada svi nastavu prate online.