Virus COVID-19 zahvatio je i Odjel za rehabilitaciju djece Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice 

Pozitivan nalaz već je dobila medicinska sestra s Odjela, a tijekom današnjeg dana simptome je dobio fizioterapeut koji provodi fizikalnu terapiju djece, potvrdili su nam informaciju u Specijalnoj bolnici.

Djeca bila u duljem kontaktu

Ovaj odjel vjerojtano je i najosjetljiviji u bolnici, s obzirom da je riječ o djeci s teškim poteškoćama, a djeca koja su na medicinskoj rehabilitaciji uglavnom spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske.

Je li fizioterapeut pozitivan, još se ne zna, a i tko zna kada će doći rezultati jer, pisali smo o tome, testirani u Zagorju svoje nalaze čekaju sada već i po sedam dana.

– Obzirom na simptome, na aktualno čekanje nalaza te činjenicu da djeca koja provode medicinsku rehabilitaciju u našoj ustanovi većinom spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske, poduzeli smo sve mjere kako bismo zaštitili naše pacijente i djelatnike – naglasila je Željka Žnidarić, ravnateljica Bolnice.

S fizioterapeutom, dodala je, tijekom fizikalne terapije u duljem bliskom kontaktu bilo je četvero djece. Oni su na bolničkoj rehabilitaciji i stavljeni su u preventivnu samoizolaciju na odjelu do rezultata testiranja.

Sestra nije ugrozila djecu

– Neki od roditelja su odlučili prekinuti stacionarnu medicinsku rehabilitaciju, za koju je ionako bio planiran skori završetak, te su dobili preporuku za ponašanje kod kuće. Čim će biti poznati nalazi, bit će obaviješteni. Uz to, uzeti su i brisevi na SARS-CoV-2 za troje od četvero djece koja su bila u kontaktu s fizioterapeutom, a za koju smo imali suglasnost roditelja. Ovisno o nalazima brisa fizioterapeuta i djece poduzet će se daljnje potrebne mjere – rekla nam je ravnateljica Žnidarić.

Za pozitivnu medicinsku sestru kaže da, s obzirom da su u radu s pacijentima na Odjelu propisana i koriste se adekvatna zaštitna sredstva, nije bilo nezaštićenog bliskog kontakta s pacijentima.

– Iz preventivnih razloga testirani su drugi zdravstveni djelatnici na Odjelu koji su mogli biti u kontaktu s pozitivnom medicinskom sestrom. Ovisno o njihovim nalazima poduzet će se daljnje mjere na odjelu – dodala je.

A mogli bi imati rezultat za sat vremena

No, koliko dugo će se čekati rezultati? Četiri, pet, sedam dana? Dulje? Nevjerojatno je da Krapinsko-zagorska županija, a koja je i osnivač i Opće bolnice Zabok i dviju specijalnih bolnica, nije osigurala da liječnici i medicinske sestre dobiju nalaz u roku sat vremena. Brzi nalazi svakako bi se trebali omogućiti i tako osjetljivoj skupini kao što su djeca koja dolaze na rehabilitaciju, a znamo da je riječ o djeci s teškim oštećenjima.

O kupnji aparata, s kojim bi se riješio taj problem, za sada se u Zagorju ne razmišlja. Naprotiv, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan i župan Željko Kolar kažu da aparat nije potreban. Bez obzira što bi se ta ‘mašina’ koristila i za druga testiranja, jer nije riječ o ‘stroju’ koji ‘prepoznaje’ isključivo COVID-19.

Analizator nećemo kupovati, a rezultate čekamo danima

Zato bez rezultata uzoraka i imamo u samoizolaciji veći broj liječnika i medicinskih sestara. Je li bolnički sustav u Zagorju ugrožen? Lokalni političari tvrde da nije. Nama, pak, medicinsko osoblje, liječnici i medicinske sestre tvrde suprotno. No nisu oni tu da daju procjene već da rade, očito.

Fizički i psihički pritisak

Ipak, ravnateljica Specijalne bolnice u Krapinskim toplicama priznala nam je da dulje čekanje rezultata briseva iziskuje dodatni napor i sredstva.

– Do dobivanja nalaza koristi se dodatna zaštitna oprema propisana za kontakt s COVID-19 suspektnim, pozitivnim osobama. Dijelu djelatnika se raspored rada prilagođava tako da nisu u službi do dolaska nalaza što dovodi do većeg opterećenja ostalih djelatnika. Tu je i psihološki moment ‘iščekivanja’ nalaza, kako za djecu i njihove roditelje, tako i za naše djelatnike, a i poduzimanje eventualnih dodatnih mjera je vezano za rezultate testiranja – pojasnila je Žnidarić.

– Nitko drugi od djelatnika ili pacijenata Odjela za medicinsku rehabilitaciju djece nema simptoma ili znakova koji bi ukazivali na COVID-19 infekciju. Odjel za medicinsku rehabilitaciju djece nastavlja s radom uz korištenje odgovarajuće zaštitne opreme u skladu s preporukama HZJZ-a i bolničkog Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija – zaključila je Željka Žnidarić.