Ravnatelj škole u Zaboku naložio masakr motornom pilom

Cijeli drvored kod Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u potpunosti je izmasakriran.

Učinjeno je to po nalogu ravnatelja Tomislava Polanovića, a majstoriju je izveo lokalni obrt za održavanje krajolika.

– Ja sam to orezivao i mislim da se ne trebam pravdati… Vjerojatno je tako bilo naređeno – napisao je Josip Vrček, vlasnik obrta, u odgovorima na Facebook stranici Pokreni Zabok, no kasnije je te odgovore izbrisao.

Ovo je (bio) drvored ljeti prije ‘stručnog orezivanja’ (Foto: Pokreni Zabok)

Šokirani građani za ovaj neobjašnjiv i suludi potez uništavanja zelenila i drveća koje se nakon ovakvog ‘orezivanja’ vjerojatno nikada neće oporaviti, niti će škola više imati divan drvored s puno zelenila koje je ljeti uvijek davalo željenu hladovinu pored školskog igrališta, za uništavanje prirode prvo su optužili Grad i gradsku tvrtku Plavinka. U blizini se, naime, gradi pumptrack staza.

– Grad Zabok i gradska tvrtka Plavinka niti su naručili niti izvršili radove na ‘orezivanju’ drveća niti je to povezano s radovima na izgradnji pumptrack staze – reagirali su iz Grada.

Drvored je na površini kojoj je vlasnik škola, a osnivač škole je Krapinsko-zagorska županija. O okolišu treba brinuti škola, a ravnatelj Polanović ovaj se put dobro ‘pobrinuo’ o stablima. Zašto mu smeta drvored, zašto je naredio, sada se vidi, njegovo uništavanje, nije poznato. Školski su praznici, pa se na telefon u školi nitko ne javlja.

Ovo je sve što je ostalo nakon ‘orezivanja’ (Foto: Pokreni Zabok)

Na Facebook stranici Pokreni Zabok dobili su komentar stručnog vrtlara iz Vrsara koji je im je potvrdio da je drveće predrastično i pretjerano orezano, da bi se moglo opraviti no moglo bi i prilično zakržljati jer su mu učinjene prevelike rane i da je to veliki šok za biljku.

– Izgleda da su grane vrlo nestručno otpiljene, vidi se piljenje odozgo, a onda odlom s donje strane, što je stvorilo dodatno i nepotrebno veću površinu rane. Rez grana koji je u presjeku veći od 10 do 12 centimetra se mora zaliječiti sa zaštitnim voskom, a ni to nije napravljeno, što pokazuje potpunu nebrigu za stabla – komentirao je vrtlar Kruno Pekas.