Jedan novoprimljeni specijalac je preminuo, drugi je u teškom stanju, a još dvojica imaju zdravstvene probleme nakon prvog dana obuke.

U noći na utorak u zagrebačkoj bolnici preminuo je 30-godišnji specijalac ATJ Lučko nakon što mu je pozlilo u ponedjeljak kasno popodne tijekom trčanja prvog dana redovne obuke, potvrđeno nam je iz visokih izvora u MUP-u.

Nedavno prošli na liječničkom

Preminuli policajac u Lučko je primljen s 30-ak novih momaka koji su dobili privremeno rješenje na šest mjeseci. U tom su vremenu trebali proći kompletnu, vrlo zahtjevnu obuku, a tek nakon toga stalno rješenje, ali samo oni koji zadovolje sve uvjete. Kako neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora svi su prošli liječnički pregled A kategorije i bili su potpuno zdravi. Prošli su tjedan zadužili odoru, a u ponedjeljak im je bio prvi dan cjelodnevne obuke.

– Bio je to redovni trening, popodnevno trčanje na nasipu. Kolegi je pozlilo, mislili smo da je kolabirao ili dehidrirao. Odvezla ga je Hitna, nažalost, noćas oko tri je preminuo. Do nalaza obdukcije nećemo znati uzrok – rekao nam je naš izvor.

No, preminuli mladić, koji je u ATJ došao iz Interventne jedinice policije Zagreb, nije jedini kojem je pozlilo. U bolnici je još jedan momak, navodno u teškom stanju zbog otkazivanja bubrega, dok se još dvojica osjećaju loše, ali su izvan životne opasnosti. Prema nekim informacijama, dečki su nakon cjelodnevne obuke u bazi ATJ Lučko odrađivali večernji footing.

– Moguće je nekima već u samome početku ovo bio preveliki napor. Iako je preminuli kolega bio u vrhunskoj formi i na testiranju za ulazak u jedinicu bio među fizički najspremnijima, očito je imao nekih problema koji nisu bili vidljivi na liječničkom pregledu – govori nam izvor.

Točan uzrok smrti policajca bit će poznat nakon obdukcije. Prema posljednjim, neslužbenim informacijama, liječnici su u krvi preminuloga navodno pronašli veće količine efedrina, stimulativnog sredstva koje se, između ostalog, koristi za postizanje bolje mišićne definicije. Kako navode proizvođači, efedrin ima i brojne neželjene učinke. Među njima su tremor ruku, znojenje, ubrzani rad srca, povišen krvni tlak, vrtoglavica, osjećaj unutarnjeg nemira.

Jesu li i preostala trojica kojima je pozlilo koristila stimulanse ili im je pozlilo zbog velikog napora, za sada nije poznato. Iz MUP-a još uvijek nema službene izjave.

Preminuli policajac otac je dvoje djece i sin je bivšeg specijalca, voditelja ronioca u ATJ.