NK Oroslavje neće ostati bez licence. Oduzimanje im je prijetilo zbog neadekvatnih uvjeta. Nova uprava kluba okupila je volontere i donatore. Dugogodišnji problem riješen je preko noći.

Oko 200.000 kuna vrijedni su radovi i materijal koji je bio potreban za preuređenje svlačionica. One su još do jučer, a problem se vukao godinama, bile zapravo neupotrebljive. Da, koristile su se, ali zbog starih i dotrajalih instalacija i vlage nisu čak bile niti sigurne, više potencijalno opasne.

Uređenje u 20 dana

Veliku buru oko svlačionica, koje su smještene u dijelu Dvorca Oroslavje Donje, koji je zaštićeno kulturno dobro, podigao je gradonačelnik Viktor Šimunić. Objavio je kako Grad za svlačionice 30-ak godina nije napravio apsolutno ništa, što je razljutilo njegovog rivala i prethodnika Emila Gredičaka koji, naravno, tvrdi da se radilo puno. Kako god, za njegova mandata svlačionice su bile i ostale stare, derutne i neuređene, a dodatni problem i opasnost bile su i grane na koridoru od svlačionice do igrališta koje nisu obrezivane godinama.

Svlačionice od jučer, kad su ih nogometaši i zaljubljenici u lokalni nogomet s radošću pokazali javnosti, blistaju. A grane su podrezane još ranije.

– U adaptaciju prostora krenuli smo sami. U samo 20 dana, uz pomoć donacija sve smo uredili. Promijenili smo pločice, stolariju, vrata, električne i vodovodne instalacije, tuševe, toalete, postavili knauf i laminat, stavili novu kuhinju i sve pokrečili – ponosan je na učinjeno predsjednik NK Oroslavje Mladen Mrzljak.

Ovako su svlačionice izgledale prije adaptacije. Taj su, potencijalno opasni prostor, koristili nogometaši NK Oroslavja

Zahvalio je volonterima koji su radili, donatorima, prijateljima kluba i članova uprave koji su pomogli u ovoj akciji. Od oko 200 tisuća kuna vrijednosti, 90 posto radova pokriveno je upravo donacijama.

Šimunić: Izgradit ćemo nove

– Bilo je to baš lijepo gledati. Ovo je dokaz da se sve može. S obzirom da je park oko igrališta zaštićen, trebalo je odobrenje za rušenje opasnog drveća i granja. Nakon što je dozvola dobivena, u sanaciju drveća i čišćenje uključili su se djelatnici Šumarije i Javna vatrogasna postrojba iz Zaboka. A kad su dečki krenuli s radovima u svlačionicama, ljudi su se samo uključivali. Donosili su im hranu, piće, svatko je na svoj način pomogao. Evo, to je dokaz da se sve može kad se hoće. Lijepo je vidjeti to zajedništvo i pozitivnu energiju – zadovoljan je i ponosan na sugrađane gradonačelnik Šimunić.

Ovako svlačionice izgledaju sada nakon cjelokupne adaptacije koja je pokrivena donacijama

Bojazni za oduzimanje licence sada nema. No preuređene svlačionice samo su privremeno rješenje. Cilj je izgraditi nove. Projekt izgradnje najavljen je još 2019., ali do sada nije realiziran iako već postoji i građevinska dozvola. Bivši je gradonačelnik procijenio da je za to potrebno oko 840.000 kuna. Na raspisani natječaj došla je triput veća ponuda, na 2,7 milijuna kuna, ali nakon provjere računske ispravnosti ispostavilo se da bi Grad trebao uložiti 3,8 milijuna kuna. Na koncu je Viktor Šimunić taj natječaj poništio. Projekt izgradnje svlačionica prijavit će na EU natječaj.

– Grad čeka još jednu dozvolu kako bismo upotpunili potrebnu dokumentaciju za prijavu projekta na mjeru 7.4.1.. Nadam se da će to biti uskoro. A ako ne bude išlo preko europskih projekata, morat ćemo naći neki modus da napravimo sami. I to svakako u ovom mandatu – najavio je gradonačelnik Šimunić.