Oslobođenje plaćanja komunalne naknade, smanjenje poreza na korištenje javnih površina te ukidanje poreza na potrošnju mjere su potpore gospodarstvenicima pogođenih pandemijom korona virusa

Kako bi olakšali teško stanje ugostiteljima, koji su odlukom Nacionalnog stožera morali prestati raditi, gradonačelnici Krapine i Zaboka, uz potporu članova gradskih vijeća, donijeli su odluke kojima nastavljaju pomagati poduzetnicima pogođenima pandemijom.

Olakšice za ugostitelje

Gradsko vijeće Krapine jednoglasno je prihvatilo odluku kojom se obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i građevinsko zemljište, koje služi obavljanju djelatnosti na području Krapine, a kojima je odlukom Stožera obustavljen rad, oslobađaju plaćanja komunalne naknade za vrijeme dok ne rade.

Ujedno, od 1. siječnja 2021. ukida se i porez na potrošnju od tri posto te se smanjuje iznos poreza na korištenja javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa.

Grad Zabok je isto ugostiteljima ukinuo porez na potrošnju, koji se plaćao po stopi od tri posto, a čiju osnovicu čini prodajna cijena alkoholnih i bezalkoholnih pića. Zabočko Gradsko vijeće izglasalo je i privremenu obustavu plaćanja komunalne naknade za prosinac, ali i korigiralo Odluku o komunalnoj naknadi.

Hanžek: Trgovački lanci ne zaslužuju povlastice

Tako će ubuduće trajno biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade vlasnici kuća za odmor, a koji su već obveznici plaćanja poreza na tu nekretninu, dakle poreza na kuću za odmor.

No, novoizgrađeni poslovni prostori, u kojima se obavlja djelatnost trgovine na veliko i malo, ubuduće više neće biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Do sada su u prvoj kalendarskoj godini poslovanja u potpunosti bili oslobođeni te naknade, u drugoj 50 posto, a u trećoj kalendarskoj godini 25 posto.

Novom odlukom Gradskog vijeća komunalnu će naknadu plaćati u cijelosti.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek zamjera trgovačkim lancima što u Zaboku zarađuju milijarde, ali niti lipe ne izdvajaju čak ni za humanitarne svrhe na području Zaboka (Photo: Marin Tironi/PIXSELL)

– Riječ je o korekciji komunalne naplate za velike gospodarske subjekte, odnosno za trgovačke centre koji imaju milijarde prometa u Zaboku, a društveno ne sudjeluju ni u čemu. Niti u humanitarnim, niti socijalnim, sportskim ili bilo kojim drugim aktivnostima, za razliku od domaćih gospodarstvenika. Zato mislimo da nema razloga da uživaju bilo kakve benefite – pojasnio je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Ova odluka se ne odnosi na male trgovine, one će i dalje kroz tri godine moći koristiti pravo na oslobođenje plaćanja naknade kao mjeru poticaja poduzetničke aktivnosti.

Predajte zahtjev na vrijeme

Za ostvarenje prava na oslobođenje komunalne naknade u Krapini, za vrijeme dok ne rade, obveznici su dužni podnijeti zahtjev. Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana od dana prestanka obustave rada prema Odluci Stožera civilne zaštite, a krajnji rok je 30. travnja 2021. godine. Obrazac zahtjeva može se preuzeti na internetskoj stranici stranici Grada Krapine, ovdje.

– Zakonom o lokalnim porezima utvrđeno je da jedinice lokalne samouprave mogu uvesti prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina. Grad Krapina je uveo porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina, dok nije uveo prirez porezu na dohodak, a porez na kuće za odmor smo već ranije ukinuli. No, s obzirom na aktualnu situaciju, stalno tražimo načine kako da pomognemo našim poduzetnicima pa smo odlučili ukinuti porez na potrošnju i smanjiti iznos poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa – pojasnio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglašava kako Grad neprestano pronalazi mjere kojima pokušavaju pomoći gospodarstvenicima pogođenim korona krizom (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Tako je paušalni godišnji porez na korištenje javnih površina s 240,00 kuna po metru umanjen na jednu kunu po metru četvornom, također paušalno godišnje.

Zabočki ugostitelji, koji su zatvoreni Odlukom Stožera civilne zaštite, zahtjev za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade moraju dostaviti najkasnije do 27. prosinca. Detalje postupka i obrazac zahtjeva mogu pronaći na internetskim stranicama Grada Zaboka, ovdje.