Nakon elektrifikacije i modernizacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok, HŽ Infrastruktura nastavit će radove prema Krapini, sve do granice sa Slovenijom

Tako je odlučila Vlada nakon amandmana koji je podnio saborski zastupnik Žarko Tušek (HDZ), a koji je na današnjoj sjednici Sabora i prihvaćen.

Kreće I. faza

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je kako je u ovoj fazi nastavka elektrifikacije zagorske pruge osigurano dva milijuna kuna. Taj je novac namijenjen za projektnu dokumentaciju I. faze nastavka gradnje pruge od Zaboka prema Krapini, do granice sa Slovenijom.

– To je nastavak strateške investicije Vlade, koji je započeo elektrifikacijom pruge Zaprešić – Zabok čiji se završetak radova očekuje iduće godine. Tako su stvoreni svi tehnički preduvjeti za nastavak elektrifikacije u svim smjerovima s kolodvora u Zaboku – obrazložio je u amandmanu Tušek.

Kako je on prihvaćen, do završetka dionice Zaprešić – Zabok trebala bi odmah biti spremna projektna dokumentacija za I. fazu, dionicu Zabok – Krapina – slovenska granica.

Temelj ekonomske opstojnosti

– Elektrifikacija ove dionice strateški je projekt za daljnji razvoj i jačanje gospodarstva jer će se povezati najaktualnije gospodarske zone u ovom regionalnom okruženju. Jednako je iznimno važno za stanovnike Zagorja koji rade u okolnim mjestima i u Zagrebu. Stoga je kvalitetna željeznička infrastruktura temelj ekonomske opstojnosti i preduvjet brže i sigurnije migracije putnika, ali i ekonomskih resursa – obrazložio je Tušek.

Ministar financija Zdravko Marić u ime Vlade je amandman prihvatio. Kako se očekuje, potpisivanje ugovora trebalo bi biti već u veljači iduće godine u Krapini.