Antiteroristička jedinica Lučko najelitnija je i najspremnija postrojba MUP-a. Danas su obilježili 31. godišnjicu osnutka.

ATJ Lučko svoju je slavu zaslužio na svim hrvatskim bojištima u Domovinskom ratu, a danas rješavaju najsloženije policijske zadaće. U ratnom razdoblju kroz jedinicu je prošlo više od 350 ljudi, 14 ih je poginulo, 52 su ranjena.

Prvi štitili ustavni poredak

Demonstracijskom vježbom oslobađanja taoca danas su pokazali svoju spremnost. Predstavili su i dva nova blindirana vozila, jedina takva u Europi. Opremljena su najmodernijom tehnologijom, balističkom zaštitom i puškarnicom, a koriste ih specijalne jedinice u svijetu. Cijena jednoga je oko tri milijuna kuna, a većina je financirana novcem iz EU fondova. Vozila su dobila imena po oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, Bljesak i Oluja.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk podsjetio je kako ova jedinica svakodnevno podiže norme i kriterije (Photo: Robert Anić/PIXSELL)

– ATJ Lučko je prva prva organizirana postrojba i prva oružana formacija RH koja je štitila ustavni poredak, državni vrh i koja je svoju ratnu slavu zaslužila na svim hrvatskim ratištima. Nema mjesta na kojem te postrojbe nije bilo, a tamo gdje je bila to su uvijek bili prva crta bojišnice i najteži pravci djelovanja – rekao je na svečanosti obljetnice Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Istaknuo je da njihov elitizam nije fingiran, jer oni nisu zatvoreni, već su tu da pomognu civilima u raznim katastrofama.

Visoka ljestvica

– Naši specijalci, ne smo da su ponos Hrvatske, oni su kao članovi Atlasa prepoznati i o njima njihove kolege iz postrojbi diljem Europe imaju visoko mišljenje – naglasio je Božinović.

Zapovjednik ATJ Lučko Mate Bilobrk podsjetio je kako ova jedinica svakodnevno podiže norme i kriterije.

– Bez obzira na sve vrijednosti i vrline koje donosi pripadnost jedinici, ono što krasi svakog pripadnika su srce i pripadnost timu u kojem rade – ponosno je istaknuo Bilobrk.

Svi zajedno su se, uz članove obitelji poginulih te predstavnike Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko, poklonili svim poginulim pripadnicima u Domovinskom ratu, položili vijence i zapalili svijeće kraj Spomen obilježja.