Frustriran si, usamljen, zabrinut? Treba ti psihološka pomoć? Ako si iz Krapinsko-zagorske županije, javi se na broj 095 701 7914

BRINI O SEBI – BUDI  DOBRO – proŽIVI  COVID‘ projekt je pružanja psihološke podrške mladima u Hrvatskoj s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja za vrijeme pandemije koronavirusa.

Potpuno anonimno i povjerljivo

Projekt su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora. U sklopu projekta, otvorene su telefonske linije za savjetovanje mladih u 20 hrvatskih županija i gradu Zagrebu, njih 21.

Frustracija zbog ograničavanja socijalnih kontakta i izlazaka, osjećaj usamljenosti, zabrinutost oko završetka školske godine i mature, prevelik stupanj kritike odraslih u odnosu na odgovornost mladih, ali i strah od zaraze za članove svojih obitelji samo su neki od problema s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Saznanja su to dobivena putem video konferencija, te kontaktom s predstavnicima mladih srednjoškolske dobi, koje su zajedničkim angažmanom proveli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

Broj psihološke pomoći za mlade u Krapinsko-zagorskoj županiji

Namjera je bila saznati s kojim se poteškoćama susreću mladi u ovom vremenu, kako se mentalno nose s ograničenjem socijalnih kontakata, kako oni vide svoju ulogu u sprječavanju širenja koronavirusa, te što im je potrebno za savladavanje trenutne situacije.

Briga za mentalno zdravlje mladih

Mladi iz srednjih škola iz raznih dijelova Republike Hrvatske istaknuli su i kako imaju potrebu za razgovorima o mentalnom zdravlju sa stručnom službom škola na satovima razrednika, ali i da im većini nije ugodno tražiti izravnu pomoć za svoja psihička stanja. Većina ih je navela kako bi se anonimno javili i potražili psihološku pomoć stručnjaka jer među prijateljima osjete kako se mladi teško nose u okolnostima izazvanim koronavirusom.

– Svjesni situacije koje je pred mlade u Hrvatskoj stavila pandemija koronavirusa te izazova koje je donijelo ‘novo normalno’, željeli smo doznati koji su njihovi najveći problemi i dobiti izravna saznanja o utjecaju pandemije na njihove živote i mentalno zdravlje. Uvidjeli smo potrebu za sustavnom i stručnom podrškom mladima, pa smo u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom pokrenuli linije za telefonsko savjetovanje mladih. Mladima želimo poručiti kako ih razumijemo. Nadamo da će im ovakva podrška biti jedan od načina da lakše prebrode trenutnu situaciju – poručila je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.