Obitelji s područja Mača, Petrovskog, Hraščine, Budinščine, Lobora, Zagorskih Sela, Kraljevca na Sutli, Desinića, Mihovljana, Gornje Stubice, Kumrovca i Tuhlja mogu koristiti mjeru stambenog zbrinjavanja

Financijske potpore odnose se na izgradnju domova pod povoljnijim uvjetima, na pomoć u građevnom materijalu u iznosu od 200.000 kuna te na oko 50.000 kuna u gotovini.

Nije bitna starosna dob obitelji

O mjerama su javnost izvijestili Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Žarko Tušek, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i Ljubica Jembrih, načelnica Općine Lobor.

Dosad je ovim mjerama Vlada potpomogla 336 gradova i općina u Hrvatskoj, a sada je uključila i 12 općina u Krapinsko-zagorskoj županiji, onih koji su s područja od posebne državne skrbi, odnosno potpomognuta ruralna područja. Tako će kroz te mjere Vlada omogućiti stambeno zbrinjavanje i obiteljima u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Saborski zastupnik Žarko Tušek pozvao je načelnike 12 općina da obavijeste svoje stanovnike o mogućnosti korištenja ovih bespovratnih potpora države

– Ključno je učiniti sve kako bismo pomogli i mladim obiteljima, ali obiteljima općenito, da na ovim područjima, koja imaju ekonomsko i socijalno najteži status, omogućimo stambeno zbrinjavanje. Izgradnju stambenih kompleksa pod povoljnijim uvjetima, pomoć u građevnom materijalu u iznosu od 200.000 tisuća kuna onima koji žele adaptirati ili graditi nove kuće, a jedan dio tih sredstava, oko 50.000 kuna, može se dobiti u gotovini – istaknuo je zastupnik Žarko Tušek.

Za adaptaciju stare ili gradnju nove kuće

Krapinsko-zagorska županija ove mjere još nije koristila. Zato Tušek apelira na načelnike općina da obavijeste svoje sugrađane o mjerama i politikama Vlade.

– Poznavajući naš kraj, naše ljude i želju da se to stambeno pitanje rješava, da si ljudi izgrade nešto, ovo je hvalevrijedna inicijativa i može kapitalno pomoći našim mladim obiteljima i svima ostalima koji žive na području tih 12 općina – rekao je Tušek.

Ukoliko imate trošnu kućicu, a nemate drugu useljivu nekretninu, iskoristite mogućnost izgradnje novoga doma uz potporu države

– Zahtjevi za stambeno zbrinjavanje predaju se svake godine u siječnju. Pozivamo ljude da iskoriste povlaštene modele stambenog zbrinjavanja. Tu je, prije svega, stambeno zbrinjavanje kroz darovanje građevnog materijala za obnovu, sanaciju ili adaptaciju postojeće kuće. Sve one obitelji koje žive u kućama, a koje su s vremenom postale lošijega stanja vezanog za krovište, stolariju ili nešto drugo, mogu podnijeti zahtjev. Država im daje građevni materijal kako bi tu istu kuću obnovili. Mogu dobiti i materijal za izgradnju nove kuće, neovisno o tome posjeduju li građevinsko zemljište ili ne. Jedini preduvjet je da u svome vlasništvu nemaju drugu useljivu nekretninu, da je u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali – upozorio je državni tajnik Nikola Mažar na uvjete natječaja.

Država plaća i projekt i priključak na struju

Građevni materijal se daruje ovisno o broju članova obitelji. Za podnositelja zahtjeva to je 35 četvornih metara te za svakog člana obitelji dodatnih 10 četvornih metara. Primjerice, peteročlana obitelj ima pravo na građevni materijal za ukupno 75 četvornih metara stambenog prostora.

– On se dovozi na kućnu adresu, država snosi troškove izrade projekta i priključka na niskonaponsku električnu mrežu. Ista ta obitelj dobije i 25 posto vrijednosti materijala u gotovini – pojasnio je Mažar.

HDZ Krapinsko-zagorske županije izvijestio je kako mjeru stambenog zbrinjavanja u Zagorju mogu koristiti stanovnici iz 12 općina koje imaju status potpomognutog ruralnog područja

Dodao je da je Vlada za iduću godinu osigurala više od 115 milijuna kuna za ove operativne programe.

– Očekujemo da ćemo iduće godine na ovaj način, bez obzira i na pandemiju COVID-19, bez obzira na tešku gospodarsku situaciju, zbrinuti 450 obitelji. Vjerujem da će i građani Krapinsko-zagorske županije, odnosno ovih 12 jedinica lokalne samouprave, iskoristiti priliku i podnijeti zahtjeve – kazao je Mažar.

Općine moraju biti potpora građanima

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je da će ovaj kvalitetan program puno značiti za ruralna područja kao što su Lobor i susjedne općine i gradovi.

– Kroz projekte osiguravamo infrastrukturu i pokušavamo zadržati život na našim bregima, a ovo je vjetar u leđa koji nam je trebao. Mi ćemo obavijestiti svoje građane, sve ih aktivirati i bit ćemo im podrška tijekom podnošenja zahtjeva. Vjerujem da ćemo od prvog mjeseca imati i mi svoje zahtjeve u uredu, a isto tako da će se taj program realizirati i na području općine Lobor te u svim ostalim općinama koje na to imaju pravo – istaknula je Jembrih.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih rekla je da će oni pomoći ljudima i tijekom podnošenja zahtjeva

Natječaj za dodjelu potpora bit će objavljen u siječnju 2021. Uvjete, tko sve ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje, možete pročitati ovdje.