Stanovnici Huma na Sutli već 25 godina čeznu za cestom koja će odvojiti kamionski promet od mjesnoga. Danas je potpisan ugovor i gradnja ceste u Poduzetničkoj zoni Drajža može početi

Hum na Sutli najrazvijenija je općina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tri velike tvornice, Omco, Stražaplastika i Vetropack Straža veliki su prometni ‘teret’. Kamioni voze prilaznom cestom koja je davno građena isključivo za naselje.

Državna investicija

– Ovo je povijesni dan za Općinu Hum na Sutli i za gospodarstvo naše županije. Prije dvije godine ovdje smo bili s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, razgovarali o ovom problemu i uvidjeli da je cesta neophodna. Učinili smo sve da se ona isprojektira i da uđe u plan Hrvatskih cesta. Ušla je, i nakon što je danas potpisan ugovor, može početi gradnja – rekao je nakon potpisivanja ugovora Žarko Tušek, saborski zastupnik, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i nositelj liste za III. izbornu jedinicu.

Ugovor su u krugu tvrtke Omco potpisali investitor i izvođač radova, Hrvatske ceste i tvrtka Colas Hrvatska. Cijela investicija vrijedna je oko 20 milijuna kuna. Za oko pet milijuna Hrvatske ceste su otkupile zemljište, za pripremne radnje Općina je izdvojila milijun kuna, a izgradnja će stajati 12,5 milijuna kuna.

– Ovo je samo jedna od 500 milijuna kuna direktnih investicija Hrvatskih cesta na području Krapinsko-zagorske županije u mandatu ove Vlade i to je naša Sigurna Hrvatska kakvu ćemo graditi i u vremenu koje je ispred nas – naglasio je Tušek, koji je puno lobirao za ovaj projekt u Zagorju.

Važnost ceste

Načelnik Općine Zvonko Jutriša sretan je što će, kako je rekao, nakon 25 godina Humčani i gospodarstvenici u Humu dobiti ovu cestu.

– Konačno smo uspjeli u mandatu ove Vlade reći da ćemo krenuti u to, a danas smo potpisom ovog ugovora potvrdili da počinju radovi na toj cesti. Cesta je najbitnija stvar za poslovnu zonu s više od tisuću zaposlenih. Neodrživo je korištenje sadašnje prilazne ceste koja je davno građena isključivo za naselje. Ukupna dužina će biti oko dva kilometra – rekao je Jutriša.

Na potpisivanju ugovora bio je i Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

– Cesta je važna ne samo za radnike koji dolaze na posao, već i za sve dobavljače koji dovoze i odvoze robu, ali i za lokalnu zajednicu. Postojeća cesta kojom se sada prometuje ide kroz stambeno naselje i sreća je da se još nikada nije dogodila ozbiljnija nesreća – kazao je Antonić.

Vitalni značaj

– Ovdje imamo veliki kamionski promet i postojeće prometnice ga ne mogu ‘servisirati’. Ugovor koji danas potpisujemo s tvrtkom Colas Hrvatska znači da smo uspješno okončali postupak javne nabave, a i to je jedna stvar koja dugo traje. U ovom slučaju ti postupci javne nabave traju dulje nego što će trajati izvedba – rekao je Goran Puž, predstojnik ureda Uprave Hrvatskih cesta.

Izvođač radova ugovorom se obvezao dovršiti cestu za šest mjeseci.

Za Josipa Grilca, direktora Stražaplastike, ova je cesta od vitalnog značaja.

– Ako imate dobru prometnicu, možete razvijati industriju, možete se baviti težom industrijom, posebno kad imate industriju koja počiva na dovozu robe u taj kraj, jer ovaj kraj nema sirovinu i repromaterijal koji mi gospodarstvenici trebamo. Više nećemo smetati građanima, a nama koji se bavimo gospodarstvom bitno ćemo olakšati i dolazak radnika, dovoz sirovine i repromaterijala i odvoz dalje – rekao je Grilec.

*sponzorirani sadržaj