Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, nakon što je stvorio nacrt Strateškog plana za poljoprivredu, više nije njegov ‘otac’. Smijenili su ga.

Kako je objavio tjednik Nacional u svom tiskanom izdanju, krajem prošle godine u Ministarstvu poljoprivrede napravljene su neočekivane i iznenadne promjene. Na njima je, tvrdi tjednik, inzistirao premijer Andrej Plenković, koji je zbog nekih kritika Europske komisije od ministrice Marije Vučković zatražio da napravi čistku.

Nacrt na 900 stranica, kritike na 83

Strateški plan za poljoprivredu ključni je dokument za povlačenje novca iz Europske unije u razdoblju od 2023. do 2027. godine, a radi se o 3,6 milijardi eura. Ministarstvo poljoprivrede predalo ga je u roku, no iz Europske komisije na 83 stranice opisali su nedostatke hrvatskog nacrta Strateškog plana.

Nacionalu su iz Ministarstva potvrdili da su dobili kritike EK, međutim kažu da se one ‘ne mogu okarakterizirati kao pozitivne ni kao negativne, već su to prijedlozi za unapređenje dijelova dokumenta’.

Hrvatski dokument ima više od 900 stranica. Kritike EK napisane su na 83, a smjernice se odnose se uglavnom na poboljšanje predstavljanja ekoloških i klimatskih ciljeva te prelaska na održivije prakse. I dok je Hrvatska radnu verziju, nacrt predala u zakonskom roku, posljednji dan prošle godine, čak 10 zemalja članica nije završilo niti podnijelo strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u predviđenom roku.

Plenkovićeva intervencija

Nacionalov novinar Boris Bilas piše da je upravo Plenković inzistirao, odnosno naredio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, da s mjesta vođe tima izrade Strateškog plana ‘ukloni’ Tušeka. Ministrica je navodno to nevoljko učinila jer je, poznato je, Zdravko Tušek bio njezin najbliži suradnik i čovjek od velikog povjerenja zadužen za najteže zadaće.

No, premijeru se ne može suprostavljati samo tako, pa Vučković nije imala izbora nego Tušeka zamijeniti Tugomirom Majdakom, rođenim Sisčaninom, isto državnim tajnikom u njenom Ministarstvu. Osim što je Majdak sad glavni za izradu Strategije za poljoprivredu, ministrica ga je postavila i na čelo Uprave za ruralni razvoj i potpore poljoprivredi. I tu je zamijenio Tušeka koji je, pak, od sada nadležan za Upravu za stočarstvo i kvalitetu hrane. Pred tom su Upravom tek posebni izazovi s obzirom na niz tržišnih poremećaja i teško stanje u sektoru.

Zdravko Tušek iz Bedekovčine maknut je sa Strateškog plana za poljoprivredu na zahtjev premijera. Na njegovo mjesto došao je Sisčanin Tugomir Majdak (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Nacional još navodi da je Plenković zabrinut zbog kritika EK na strateški dokument i navodno zabrinut da bi Hrvatska mogla ostati bez novca iz fondova EU u razdoblju od 2023. do 2027., što bi njemu osobno mogao biti golemi udarac koji bi mu ugrozio imidž kao premijera koji se hvali uspjehom u povlačenju novca.

Ministarstvo poljoprivrede Nacionalu je odgovorilo da je korespodencija s kritikama i prijedlozima za poboljšanje nekog dokumenta sasvim uobičajena. To može potvrditi svatko tko je ikada aplicirao na neki od natječaja europskih fondova. Da je Tušek doista ugrozio Strateški dokument, ne bi li onda jednostavno bio razriješen s funkcije državnog tajnika? Osim toga, ako je Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane u ‘rasulu’, a jest, kako onda ‘nesposobni’ Tušek preuzima resor s najvećim izazovima?