U Krapinskim Toplicama pokrenut je projekt ‘ZAŽELI za Udrugu žena Vrtnjakovec’

Projekt omogućuje zapošljavanje deset žena s područja općine. Njime će se osnažiti i unaprijediti radni potencijal i ublažiti posljedice nezaposlenosti. Ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života za 60-ak krajnjih korisnika, osoba starije životne dobi.

Zapošljavanje i skrb

– Udruga žena Vrtnjakovec do sada je bila najviše angažirana na projektima očuvanja narodnih običaja i etno baštine. Vjerujem da će predsjednici Nadici Sinković Špoljar i članicama Udruge angažman na projektu biti koristan utoliko što će steći iskustvo u provođenju projekta, sufinanciranog europskim sredstvima – rekao je Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice.

Projekt pruža mogućnost zapošljavanja nezaposlenih žena s područja Krapinskih Toplica, a s druge strane skrb o ljudima kojima je potrebna asistencija. Zaposlene žene proći će program edukacije za gerontodomaćice, steći nova radna iskustva i poboljšati svoj položaj na tržištu rada.

Iduće godine još 10 radnih mjesta

– Projektom će biti obuhvaćeno 60 starijih osoba, a već su odobrena sredstva za još jedan takav za slijedećih 60 korisnika. Raspisivanje natječaja za voditelja projekta te upošljavanje dodatnih 10 žena provest ćemo početkom 2021. – najavio je Svažić.

Tijekom provedbe projekta 10 će žena biti zaposleno na period od 12 mjeseci, a svaka od njih skrbit će o minimalno šestero ljudi starije životne dobi i onih u nepovoljnom položaju. Pružat će usluge pomoći u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, dostavi lijekova, plaćanju računa i slično.

– Osim što će starijim ljudima pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, bit će im i podrška kroz razgovor i druženje, a znamo da većini to znači više od bilo kakve druge vrste pomoći. Smanjit će se socijalna isključenost i osamljenost, ali i institucionalizacija jer će više krajnjih korisnika ostati u svojim domovima – naglasio je načelnik.