U Varaždinskoj županiji rak debelog crijeva drugi je po učestalosti i kod žena i kod muškaraca.

Godišnje se registrira 70 do 80 pozitivnih na tumor debelog crijeva na 100 tisuća stanovnika. Iznimno zabrinjava da 50 posto oboljelih umre. Upravo zato od iznimne su važnosti javnozdravstvene akcije, a jedna od njih je u mjesecu posvećenom upravo podizanju svijesti o raku debelog crijeva, organizirana i u Varaždinu.

Odazovite se preventivnim pregledima

Osim osvješćivanja javnosti o tom problemu, cilj akcije bio je i ukazivanje na važnost zdravog ponašanja i preventivnih pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva kao i pružanje potpore osobama sa stomom.

– Odaziv na Nacionalni preventivni program u Varaždinskoj županiji je između 25 i 30 posto. Upravo stoga, preventivnim akcijama i drugim aktivnostima, osvješćivanjima, razgovorima o tumoru debelog crijeva želimo potaknuti građane da se više odazivaju. Ne otkrijemo puno karcinoma, ali otkrivamo predmaligne promjene što je i bit ovog programa, otkriti promjene u debelom crijevu koje možemo liječiti, dovesti do izlječenja i spriječiti nastanak tumora – objasnila je županijska koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr. med., spec. epidemiologije.

Ciljana skupina za preventivne preglede su građani između 50. i 74. godine starosti. Ljudi na kućne adrese dobivaju pozive za sudjelovanje i jako je važno da se ti pozivi ne ignoriraju, već da se na njih pozitivno odgovori.

Hrvatska treća po smrtnosti

Obilježavanju u Varaždinu pridružila se i nacionalna koordinatorica programa prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med., spec. epidemiologije, koja je istaknula kako je odaziv na nacionalnoj razini između 25 do 52 posto stanovnika.

– Što se tiče udjela testiranih, u Hrvatskoj je oko 25 posto. Ljude moramo naučiti da je kroz ovaj program moguće otkriti puno više slučajeva gdje se otkriju predzloćudne tvorbe, odnosno polipi, što je vrlo važno jer je tu izravna mogućnost prevencije. U Sloveniji se, primjerice, već nekoliko godina testira oko 65 posto pozvanih stanovnika i njima polako nestaje rak debelog crijeva, tako da kirurzi s njima više nemaju posla – naglasila je Nataša Antoljak.

Varaždinska županija i ovog je puta dala snažnu podršku ovoj javnozdravstvenoj akciji.

– Ovakve akcije imaju značajan cilj, a to je osvješćivanje javnosti o karcinomu debelog crijeva, ali ono što je možda i još važnije, ukazivanje na postojanje mogućnosti njegovog ranog otkrivanja i prevencije. Nama podaci ne idu u prilog, Hrvatska zauzima treće mjesto među europskim zemljama po smrtnosti od raka debelog crijeva. Opća bolnica Varaždin preuređenjem novog odjela otvorila je dodatne termine za kolonoskopiju kako bi osobe s pozitivnim nalazom čim prije ušle u obradu – rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i pozvala građane da obave jednostavan kartični test, koji predstavlja veliki doprinos za zdravlje pojedinca, za njegovu obitelj, ali i za zajednicu.